Коледа с вкус на любов

Ева Веселинова
Снимка: Личен архив

През годините Коледа има различни нюанси и привкус. Едно е значението на празниците тази година, друго беше преди 5 години, а преди 10 - съвсем различно. Колкото периоди в живота си имаме, толкова различни са Коледите, защото те са отражение на вътрешната ни нагласа и засилват емоциите, които ни владеят в тези моменти.

Коледните празници тази година са първите осъзнати за децата и много искам да ги запомнят с любов, топлина и уют. 

Децата са като гъби - попиват всичко, до което се докоснат. Ние им създаваме настроения и усещания. Можем да ги изградим като удовлетворени хора, борещи се с несгодите или като вечно мрънкащи, виждащи нещастие във всяка трудност. 

Затова направих коледен план, който следвах стъпка по стъпка, за да представя на близнаците празниците в най-красивата им светлина. Защото какво са те всъщност? Топлина, уют, добрина, усмивка, цветове, светлини, лампички, празнично настроение, очакване, любов, прегръдка…

Започнах с коледни дрешки, които да им създадат усещането за нещо по-различно от останалите дни и да им покажат част от символите на празника - еленчета, Дядо Коледа, снежен човек. 

Ева Веселинова
Снимка: Личен архив

След това им пуснах всички български коледни песни и им обясних какво точно се пее в тях. Как пада снегът, как “щипе бузките”, как си правим снежен човек, как Дядо Коледа събира джуджетата и потропва с червените ботушки. 

След като посях семката на коледния дух, купих много книжки с тази тематика, за да визуализираме всичко научено. За щастие точно тогава заваля сняг и засили ефекта. Накрая украсихме заедно елхата, което беше колкото забавно, толкова и трудно преживяване. 

Така Коледният дух заживя в нашия дом и в сърцата на децата! 

Всеки ден си разглеждаме елхата, четем коледни книжки и слушаме песнички. Имаме си даже и Коледен календар с приказки. Всяка вечер отваряме по едно прозорче и под него ни чака нова коледна история. Децата са щастливи и им е интересно. С нетърпение очакват Дядо Коледа и подаръците, които ще им донесе той. Такава е Коледа за мен тази година, но не винаги е било така…

Имала съм всякакви Коледи - тъжни, самотни, объркани, весели, приключенски. Преди да забременея с майка имахме традиция. Всяка година на Коледа пътувахме и посещавахме ново място по света, където да усетим духа на празника. Бяха приказни Коледи! 

Ева Веселинова
Снимка: Личен архив

Но като дете съм имала и такива, когато майка работеше в чужбина и не успяваше да се прибере за празниците. Те не бяха от най-вълшебните Коледи…

Но знам, че тази Коледа съм късметлийка и ще е най-хубавата в живота ми! Също така знам, че има много хора, които няма да имат този късмет. Но не губете надежда, защото ще имате всякакви Коледи в живота си - някои споделени, други самотни!

Важното е, че сте живи и здрави! Важното е, че продължавате да имате Коледи, защото много нямат този късмет…

И ако сега ви се е паднала тъжна Коледа, повярвайте ми - щастливата предстои! 

Светли и благословени празници!

Автор: Ева Веселинова

Още от Ева Веселинова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти