Коледа – презареждане

Коледа – презареждане
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Да ти обясняват, че Коледа не е в трескавото и безсмислено пазаруване, във фалшивата веселост и неискрените подаръци, в дежурните честитки, в кухите пожелания и изкуствените равносметки, е вече толкова банално. Ще го прочетеш десетки пъти в постове, статуси, блогове, ще го видиш по телевизора, чуеш по радиото, и пак ще направиш същото. Знам аз.

Затова няма да се напъвам да ти напиша същото като миналата година. Колкото и да не ни се иска, по Коледа си даваме безброй обещания, които траят до изтрезняване или просто до следващата минидепресия, сполетяла ни след плащането на данъците и сметките в началото на годината.

И Коледа, и Великден и всички много важни празници, било то християнски, календарни, професионални или лични, имат една и съща цел – повторението.

Именно чрез повторението на едни и същи ритуали, едни същи обещания, едни и същи надежди, ние даваме плътност и сигурност на собствената си идентичност. Не промяната, а повторението ни прави силни, стабилни и сигурни. Затова са измислени празниците – за да преповтарят една и съща вътрешна нагласа, облечени в шарените и пъстри дрешки на ритуалността.

Няма нищо лошо в това да извадиш украсата за елха и покривките от миналата година. Няма нищо лошо, че отново ще напишеш същите късмети в баницата, нито пък, че отново посрещаш празниците без така мечтаната прическа и маникюр. Какво пък, усмивката ти поне е истинска и неповторима.

Празникът, драги ми читателю, е в повторението на ритуалите и вътрешната настройка за презареждане.

Още от древността ритуалите са служили за повтаряне на важни за общността ценности, които нейните членове изповядват и дават идентичност на групата(племето), обществото, нацията. Затова е било и е важно да повтаряме същината на празника, а не формата, в която сме го облекли.

Сиреч, не изкуствената и претруфена украса на елхата, нито червените гащи и шапки с бели пухчета, нито опасните пиратки и фойерверки, нито китайските дядоколедовци, пеещи безумни песни и поклащащи се вляво и вдясно, не това е празникът.

Ще го кажа просто и ясно – празнуваме раждането на надеждата за спасение.

Раждане.

Надежда.

Спасение.

Тези думи може и да ви звучат твърде отнесено, твърде изтъркано, твърде вече уморени от употреба, затова най-хубавото, което може да направите тази Коледа, е да върнете смисъла на тези понятия. Назад към извора на живота, към искрената надежда, към възможността за спасение на душата.

Тези неща нямат нищо общо с трапези, украси, тоалети, подаръци. Имат общо с чакането, търпението, вярата и радостта от срещата с надеждата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти