Експерт посочи: Кой лъже повече - мъжете или жените?

Чудили ли сте се някога кой лъже повече - дали мъжете или пък жените? Най-вероятно всеки би посочил противоположния пол, а не би си признал, че в дадени ситуации изрича значителни или дребни лъжи.

Психотерапевтът Димитрина Митрева гостува в ефира на “На кафе” по NOVA и разнищи истините и митовете по темата.

лъжа
Снимка: iStock

,,Лъжите са си част от нас още от момента на нашето раждане, дори много от преди това. В момента, в който езикът започва да съществува, всъщност се ражда и лъжата. То е неизбежно. Част от човешката еволюция е”, коментира тя.

Според нея мъжете са тези, които лъжат по-често от жените - два пъти повече. Освен това техните лъжи са недоизмислени и не достатъчно прецизни.

,,Най-голямата лъжа, която изричаме всеки ден е, че се чувстваме добре”, допълни тя.

Тя твърди, че жените лъжем по-добре, защото имаме тази способност да разпределяме психичната енергия и да се фокусираме на много фронтове едновременно, тъй като просто така е структуриран нашият мозък.

,,Това разбира се в никакъв случай не значи, че мъжете са по-глупави. Просто те имат друга сила и тя е по-скоро да се фокусират около едно или две неща. Освен това жените много често лъжат, например, от алтруизъм, за да не обидят някого, за да не се почувстват той зле. Благородни лъжи”, допълни Митрева.

лъжа
Снимка: iStock

Психотерапевтът отбеляза, че жените много често лъжат за възрастта си и за килограмите си. Тя коментира различните патологични състояния, свързани с лъжците.

,,Митоманията е нещо много интересно. При нея хората лъжат постоянно. Лъжата им е начин на живот. Просто това е част от тяхната личност и от тяхното функциониране във всяка една сфера. Те лъжат както с цел постигане на цели, манипулация, да бъдат харесани, да се изтъкнат, да се почувстват значими, важни, за пари. Така обаче лъжат и просто ей така за някакви простички неща, защото лъжата е толкова втъкана в тяхната личност”, допълни Димитрина.

Според нея има и други, които обаче лъжат само когато имат полза. Те много си приличат с митоманите, но това състояние се нарича фантастична псевдология. Тези хора измислят невероятни истории. Те са много харизматични, завладяващи, интересни, винаги са леко на ръба на абсурда.

Психотерапевтът разкри и някои методи, чрез които да разберем, че даден човек не ни казва истината, както и други любопитности за лъжата. Вижте това във видеото по-горе.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти