Кои книги си заслужава да прочетем през май?

Кои книги си заслужава да прочетем през май?
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Ето, отново е май – прекрасен, свеж, изпълнен с надежди, радост от живота и хиляди възможности за вълнуващо прекарване на свободното време.

Въпреки че топлото и нежно майско слънце ни примамва все по-често навън, среща ни с приятели, шляе ни по магазини, градинки и улици, то ни дава възможност и да седнем на романтична пейка под цъфнала акация, кестен или люляк и да почетем.

Издателствата са в трескава битка за твоето внимание, надпреварват се с ефектни корици, гръмки изречения и рекламни кампании, винили и билбордове, обещават ти подаръци, отстъпки и какви ли не екстри, само и само да избереш тяхната книга.

Не вярвам на тези трикове. Не вярвам и на мнението на приятелки. Обичам сама да се гмурвам в книжното море и да си търся съкровища. Откривам ги често съвсем интуитивно, изработила съм си почти безпогрешен инстинкт и интуиция в коя мида е скрит бисерът. Никога не чета анотациите на гърба на книгата, пропускам и ревютата на колеги. Много вярвам на заглавията, защото доброто заглавие е белег на умен и находчив ум и уважение към историята и читателя.

„Къде си, Бернадет?” от Мария Семпъл ме изкуши с шарената си пъзелоподобна структура, която е изградена от всякакви парчета текст – бележки, дневници, разговори, сметки, доклади, статии. Заприлича ми на американско сватбено одеяло – пачуърк от преживени мигове, спомени, пътища.

Историята се движи хаотично, разказвайки за тайнственото и необяснимо изчезване на Бернадет – талантлива, но неработеща архитектка, майка на тийнейджърка и любителка на естествения начин на живот. Фабулата се заплита, когато родителите обещават на Бий, че ако изкара отличен успех, ще ѝ изпълнят едно желание, а то е не по-малко екстравагантно от идеите на майката, а именно – да я заведат в Антрактида. Крушата не пада по-далеч от дървото. Малката Бий е толкова умна и находчива, че успява да изпревари и победи всички полицаи, врагове, детективи, ФБР и следвайки предполагаемата логика на желанията, не само стига до южния континент, но и да открие майка си....И себе си. Защото всички перипетии, през които Бий минава, превръщат малкото момиче в истинска смела млада дама.

С две думи – шантав роман за смелостта, порастването и дързостта да бъдеш различен, да бъдеш себе си, и да следваш мечтите си.

На същия полюс стои и „Напълно изгубили себе си” от Карън Джой Фаулър. Но е една идея по-сериозна и по-дълбока.

Отново имаме история за порастването и намирането на собственото аз на едно прекрасно младо момиче, което страда за изгубената си сестра и търсения от полицията брат. Една тайна, един изтласкан далеч в съзнанието спомен гнети и трови крехката момичешка психика. Вината я разяжда и заплита всичките ѝ пътища в търсене на правилната посока.

Ставаме възрастни, когато се помирим със себе си, когато раздялата с детството се превърне от болка в носталгия. Намираме се и сме все повече себе си, когато си простим и когато повярваме, че всяко ожулено коляно е по-мило и по-сладко от сутрешния махмурлук и вечерната ни меланхолия.

Романът е находчив, дълбок, и изненадващ ни с огромния си хуманизъм. Ненатрапчив, деликатен, увличащ, и много емоционален. Ще го помня дълго.

Най-близък, обаче от всички прочетени романи напоследък, за мен е „Резервен живот” на Лидия Димковска. Абсолютно достоен избор за награда за литература на Европейския съюз за 2013-та. Уви, безобразно актуален тези дни, заради събитията в Македония, въпреки че романът съвсем не е политически.

Действието затваря периода от 1985 до 2005 – двадесет години, в които виждаме как порастват сиамските близначки Сребра и Злата на фона на разпадането на бивша Югославия. Макар и да се набива на очи зверската метафора за невъзможното физическо разделяне на двете сестри, тъй както не е възможно разделянето на републиките без кръвна жертва, романът на Лидия Димковска е повече от това. Той е разказ за едно поколение, на което се наложи да изстрада смяната на политическите системи, хаоса, бедността и липсата на перспектива. Това е поколението на родените през 70-те. Силни и смели, но някак тъжни и преждевременно пораснали.

Двете сестри израстват в среда на мизерия, патриархални нрави и консервативна затвореност, на семейни драми, трагедия и безперспективност и въпреки това успяват да стигнат до тяхната обетована земя – Англия. Една мечта е на път да бъде сбъдната там, но дали си струва цената ѝ?

„Резервен живот” е от книгите, които се четат бавно и дълго отекват в съзнанието. Книга катарзис. Само за готовите на това.

Прочетете първи за най-новите книги на българския пазар в нашата рубрика "Книги".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти