Когато литературата е толкова добра, че заслужава да вземе Оскар

Когато литературата е толкова добра, че заслужава да вземе Оскар
Снимка: netinfo

Най-престижните филмови награди са на седмица разстояние, а спекулациите не спират да валят. Кой ще грабне заветния приз? Заслужават ли такова признание всички номинирани ленти? Дали нямаше по-удачни и смислени избори? Кои актьори ще изрекат сълзливата си благодарствена реч от сцената?

Е, днес няма да си говорим за всичко това. Днес ми се иска да научим повече за литературата, която се превръща в кино и за киното, което превръща литературата в още по-голяма магия и празник за сетивата.

Киното често търси вдъхновение от литературата. Това важи и за Теодор Ушев, който със своя 8-минутен „Сляпата Вайша“ може да стане първият българин с Оскар. Неговата история е по едноименния разказ на писателя Георги Господинов. Общо 18 всъщност са продукциите с номинации за статуетката, които имат книжни корени, припомнят ни от ploshtadslaveikov.com.

Българската анимация "Сляпата Вайша" ще се бори за "Оскар"

Събрани от Рейчъл Менуил в блога „Буук ловър“, в списъка попадат документални книги на Мичел Зуков (у нас познат с „Шангри-ла“) и Марго Лий Шетърли, мемоарите на журналиста Рон Съскинд от 2014 г., пиеса на Огъст Уилсън (по която Дензъл Уошингтън адаптира своя „Прегради“), както и разказа на Тед Чиянг от 1998-а, по който е сниман „Първи контакт“.

Предлагаме ви онези от предложенията на Менуил, които имат и български издания. Те определено заслужават да бъдат прочетени, а след това преживяни и на екрана:

Човек на име Уве

Номинации: Най-добър чуждоезичен филм

Адаптирано от: „Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман (2014)

История: Уве е скъперник. Той изглежда мрази всеки и всичко в малката си шведска общност. Има твърди директори, строга рутина и е лесно избухлив. Но зад сърдитата му фасада стои сърцераздирателна история и мил човек – стига само той да позволи някой да го види. Плаках през цялата втора половина на книгата и на 75% от филма. И двете са изключителни.

Снимка: netinfo

Сляпата Вайша

Номинации: Най-добър късометражен анимационен филм

Адаптирано от: Едноименен разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“

История: Филмът разказва за момиче, което вижда миналото с лявото си око и бъдещето с дясното – и е неспособно да живее в настоящето.

Снимка: netinfo

Тя

Номинации: Най-добра актриса (Изабел Юпер)

Адаптирано от: „Ох…“ от Филип Джиан (2012, в България – 2016)

История: Жена е брутално изнасилена в апартамента си от маскиран нападател и своевременно почиства бъркотията и се връща обратно към живота си. Няма да излъжа, като кажа, че филмът е изключително труден за гледане и то по причини отвъд атаката. Но Изабел Юпер прави смразяващото изпълнение на живота си.

Снимка: netinfo

Фантастични животни и къде да ги намерим

Номинации: Дизайн на продукцията, костюми

Адаптирано от: … Не е ли очевидно? В случай че сте живели в пещера, това е част от Потър-вселената, а филмът е базиран на едноименната книга „Фантастични животни и къде да ги намерим“ на Нейно величество Джоан Роулинг.

История: Ситуиран в Ню Йорк през 20-те години на миналия век, в магическия свят на Хари Потър, британския магьосник Нют Скамандър пристига в Америка с намерението да се отправи към Аризона, за да пусне едно от създанията в магическата си менажерия. Но пътуването му е прекъснато от нещо мистериозно, оставящо диря на унищожение по улиците и заплашващо да изложи магическата общност пред мъгълите. Дори и да не сте почитател на Хари Потър, костюмите и дизайнът са невероятни, а историята стои добре дори и самостоятелно.

Снимка: netinfo

Книга за джунглата

Номинации: Визуални ефекти

Адаптирано от: Сборникът „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг

История: Правена и преправяна, тази игрална адаптация на Киплинговите истории за Маугли, момчето-вълче, отгледано в джунглите в Индия, е точно толкова удовлетворяваща и ужасяваща, колкото оригиналната анимация на „Дисни“. Като започва с някои от любимите песни от филма от 1967-а (сигурно дори ще поискате да запеете заедно с Bear Necessities), визуалният аспект на историята като игрален филм си струва самостоятелната похвала.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти