Кое е по-доброто - позитивно мислене или информиран оптимизъм?

жена двойка любов пролет щастие
Снимка: Istock

„Мисли позитивно“. Ако тази фраза в началото звучи като приятна нова възможност, то в един момент се превръща в невидим тик – дискомфорт, който отказваме да признаем пред себе си. Защото е толкова важно да бъдем позитивни...

Силата на позитивното мислене е религията на 21 век – ставаме и казваме своята мантра: ние сме шастливи, богати, успешни, красиви. Дали това е така? Колко вярваме в силата на тези думи? Вероятно си заслужава да отделим известно време и да разберем доколко се сврзваме с изреченото и доколко тези твърдения се превръщат в неконтролируем вътрешен диалог.

Идеята за позитивното мислене придобива изключителна популярност с излизането на книгата „Тайната“, в която успешни хора разказват за силата на мисълта и визуализацията. Темата е припозната от световни гурута и мотиватори, които безспорно са успели да открият своя път към успеха. Къде обаче е тънката разлика между тези ярки примери и милионите им последователи? Вероятно във волята, неуморните усилия и преследването на целите.

Много последователи на идеята вярват, че е достатъчно да повтарят утвърдителни фрази или да визуализират картините на успеха, но дълбоко в себе си не резонират със заявеното. И тук идва един сериозен вътрешен конфликт: аз казвам едно, но умът ми казва друго. Умът ни работи като машина, която регистрира всичко, така че да бъде сигурна, че фунционираме правилно. Регистрирането обаче показва и нашите грешки, и нашите вкоренени вярвания за самите нас /понякога насадени от среда и външни обстоятелства/.

Например, казваме си: “Аз съм толкова умна! Мога да направя всичко!“, а през това време умът ни казва: “Не чак толкова... Помниш ли какви нелепи грешки допусна вчера?“. Тогава ние продължаваме да се убеждаваме, докато не усетим, че напълно губим тази битка. Вероятно в този момент е важно да направим завой, да опитаме друг подход, защото как иначе нещо би се променило.

Опитайте да успокоите ума и да му кажете, че приемате неговата гледна точка, но вие сте много повече от вчерашната грешка и имате своите силни моменти. Заслушайте се в твърденията, които чувате – вероятно си струва да обърнете внимание на големите теми на вътрешния глас и да се запитате защо присъстват. И най-важното – не му се връзвайте толкова! Ако позитивното мислене не ни обслужва достатъчно добре, вероятно си струва да бъдем поне добре информирани оптимисти. В крайна сметка, какво бихме постигнали без вяра в личния потенциал и добрите обстоятелствата?

щастие
Снимка: iStock

През 2008г., по време на Олимпиадата в Пекин, олимпийският шампион по плуване Майкъл Фелбс /28 златни медала/ се озовава с очила, пълни с вода. В интервюта неговият треньор-Боб Бауман, споделя, че спортистът се подготвя не само с физически, но и с ментални тренировки, в които визуализира всеки важен момент от състезанието, успеха и победата. Това, което обаче помага на Майкъл Фелбс по време на критичното състезание е визуализацията, която тайно упражнява. А именно – как би плувал, ако е незрящ. Този опит му помага да плува без да вижда каквото и да било и му носи поредна победа.

Историята ми направи голямо впечатление, защото илюстрира „информираният оптимизъм“, който носи вярата и положителния заряд, но едновременно с това ни подготвя за непредвидени обстоятелства. Може би си струва по-често да подплътяваме позитивното мислене със знание и осъзнатост – това със сигурност изисква време, но може би и нови перспективи на хоризонта!

Автор: Александра Иванчева / Stellarmind

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти