пчели
Снимка: Thinkstock

Какво се случва с пчелите? Мрачната прогноза на учените

Учени предвиждат мрачно бъдеще за пчелите поради климатичните промени, които водят до прегряване на кошерите. Специалистите отчитат главоломното намаляване на числеността на домашните и дивите пчели на всички континенти, с изключение на Антарктида, където те не съществуват.

"Прегряването на кошерите е една плашеща перспектива, пред която сме изправени", коментира Пол Карадона от Северозападния университет в Евънстоун.

Популацията на дивите пчели през последните 5-10 години се е свила с 25-30 процента, а на домашните, и то само в САЩ за 2015 г. - с 50 процента.

пчели
Снимка: Thinkstock

Сред другите заплахи, дебнещи тези работливи насекоми, са паразитиращите кърлежи от вида Varroa, разпространяващи вируси, причиняващи деформации в крилете на пчелите.

Не са за подценяване също така пестицидите и загадъчният "синдром на колапса на колониите".

Екипът на Пол Карадона провел експерименти с мини кошери и ги поставили в сухите райони на щата Аризона, където били изчезнали и последните рояци диви пчели.

При промяна на температурите в изкуствените "мини-инкубатори" докато личинките растели била констатирана висока смъртност - 35 процента през първата и над 70 процента през втората година. Заради високите температури пчелите не могли да изпаднат в зимен сън, стопявали запасите си от мазнини и се събуждали през пролетта отслабнали.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти