Специално

Грижиш ли се за дрехите си правилно? Ето какво означават символите по етикетите им

r
Снимка: iStock

Храната, дрехите и лекарствата често имат етикети с важна информация. Знаем ли обаче как да ги разчитаме и разбираме ли всички символи и думи? Навярно ви се е случвало да откриете любимия си пуловер, свит до два размера по-малък след пране. Можем да избегнем тези неприятни преживявания като се запознаем със символите, които оказват как правилно да се грижим за дрехите си.

Документалната поредица „Знаеш ли как?” по канал „Da Vinci”, който е част от EON Kids – част от ТВ платформата на EON, разкрива подобни любопитни тайни, за които вероятно не сте и подозирали, или поне не сте се замисляли. В един от епизодите химикът Бернхолд Хасенкноф ни запознава с малките символи по етикетите на дрехите.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

r
Снимка: NOVA

Тези два символа например оказват дали материята трябва да се пере машинно или на ръка. Всички дрехи, които съдържат вълна, се перат ръчно. Горещата вода кара памучните дрехи да отделят от цветовете си, затова е важно да е важно да обръщаме внимание и на температурите, препоръчани за пране.

r
Снимка: NOVA

Този символ означава, че дрехата трябва да се пере само на химическо чистене. Там се използва специален разтворител, но никаква вода.

r
Снимка: NOVA

Този символ оказва, че тъканта може да се суши в сушилня, а зачертаният – че не е препоръчително.

r
Снимка: NOVA

Познавате ли обаче този знак? Ако на дрехата ви фигурира той, това означава, че тя трябва да се суши на равна повърхност.

r
Снимка: NOVA

Някои платове не бива да се гладят, а при други температурата варира. Този знак показва, че дрехата не трябва да бъде гладена с ютия, а ако върху ютията има точки, те показват степента, на която трябва да е настроена ютията ни.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти