Какво крият туристическите агенции?

Биляна Траянова

Туристическите агенции най-често предлагат Куба като почивка в някой от хотелите на Варадеро.

На три часа път от полуострова е Хавана, но еднодневна екскурзия до столицата е крайно недостатъчна, за да опознаеш този легендарен град. Припичането на плажа е приятно занимание, но да дойдеш до Куба и да не видиш някои от най-впечатляващите ѝ градове е направо недопустимо за един уважаващ себе си пътешественик.

Затова сме тук, за да надникнем във всички кътчета на райския остров и да разкажем за най-любопитните места, които ви очакват - независимо през сухия или дъждовния период, Куба е очарователна, неподправена и уникална!

Наели сме малък бус и пътуваме на изток. Днес е много вълнуващ ден. Нетърпеливи сме да стигнем до един от най-красивите градове на Куба - Тринидад. Обявен е за световно културно наследство през 1988 г.

От  създаването си през 1514 г. до днес този изключително добре запазен град е минал през епохата на търговията със захар, търговията с роби и обработката на тютюн, превърнала кубинските пури в символ на карибския остров.

Пристигаме в града малко преди залез.Това се оказва голям трик на гида ни. Цветовете на Тринидад просто искрят! Къщите, долепени една до друга, са като ярки мъниста в розово, оранжево, синьо и зелено.

Като хипнотизирани сме от музиката, която се носи от един от дворовете.

Толкова е омагьосваща енергията ѝ, че краката ни сами тръгват натам. На вратата четем магическото „Канчанчара“!

Ами това е нашето място!

Канчанчара бързо се превръща в наш любим коктейл. Казват, че е създаден именно тук, в колониален Тринидад. Ром, лайм, мед, натрошен лед и малко газирана вода и канчанчара е готова да влее кубинска страст в кръвта ви.

Обикновено за този коктейл се използва агуардиенте - суров ром или нещо като огнена вода. Агуардиенте са силни алкохолни напитки, получени чрез ферментация и по-късно дестилация на сладка суровина. Могат да бъдат направени от портокали, грозде, банани, или от сърнени култури като просо, ечемик, или ориз, от грудкови-като цвекло, маниока, или картофи. Ауардиенте са водката, писко и някои видове чича. И все пак истинско агуардиенте се прави от захарна тръстика.

Но да се върнем на огнения коктейл Канчанчара. Ако искате да го опитате и нямате под ръка агуардиенте, белият ром също ще свърши чудесна работа.

Куба е музика! Гореща и завладяваща. Накъдето и да се обърнеш ще откриеш усмихнатите лица на музиканти и танцьори. По улиците, на плажа, в заведенията звучат ритмите на румба, мамбо, афроджаз, сон, чангуи, дансон и други.

Африканският  фолклор е силно застъпен във всички стилове.  Откриваме го в многобройните ударни инструменти като конга, клаве, перкусии бата и много други. Кубинската музика е безценно световно богатство.

Тя носи жизнерадост, изпълва с любов и е най-искреното „добре дошли“ към останалия свят.

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Телепортирани назад във времето

Остров Мадалена - вълшебната тайна на Сардиния

Неочаквана ваканция на два часа път от София...

Тъмната страна на женската съдба...

Тайните на Агра

Древната мантра, която пречиства ума

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти