Какви книги чете детето ви?

Какви книги чете детето ви?
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Сигурна съм, че често ви се е случвало да отидете с детето си в книжарницата и да изпаднете в ситуация да не можете да му изберете книга. Детето ви дърпа към фентъзи романи, към книги с вампири, към четива със странни имена и персонажи, непонятни и неразбираеми за вас, а вие се опитвате да му пробутате новото издание на Андерсен или даже вечните Пинокио и Пипи. Вие избирате за детето си книгите, които вие сте чели като дете. И ако то не ги хареса, ви обхваща дълбоко притеснение затова дали го възпитавате правилно.

Или друга изнервяща ви ситуация – детето ви е едва на осем, но вече е факир в сърфирането в интернет, а компютърните игри познава по-добре отколкото онова тъпо село, дето живее баба му. Опитвате се да го отлепите от екрана и да му натикате книга в ръка, но, уви, по-скоро камила ще мине през иглено ухо. Вие отново изпадате в отчаяние и викате неволята.

Спокойно, всичко е наред! Има кой да ви помогне!

Вече е традиция организирането на месец на книгата с редица събития, които целят подпомагане на родителите в неравната битка за детското четене, както и привличане на малчуганите към книжките с картинки и поучителни истории.

"Походът на книгата" е едно от водещите събития през годината, свързани с четеното, организирани от Асоциация "Българска книга", включващо богата и смислена програма. Ето някои акценти в нея:

През април известни българи четат своите любими приказки на деца в детски градини, училища, обществени и училищни библиотеки в страната.

Не се учудвайте, ако видите и един много пъстър и весел трамвай в София – това е Литературният трамвай. Всички пътници и деца ще могат да срещнат със съвременни български писатели  и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения.

Обсъждания, кръгли маси, публични четения, дори и онлайн национален конкурс за деца "Бисерче вълшебно".

Апотеоз на месеца на детската книга е базарът "Подарете на детето си книга, подарете му празник", който ще се състои на 20 и 21.04.2013 г., 9-18 часа, в Борисовата градина, пространството около езерото "Ариана". Идеята на празника е да се продължи традицията денят на детската книга да бъде пълен с игри и награди, със забавления и приятни серщи. По време на втория ден на празника ще бъде официалното връчване на наградите от националния конкурс "Бисерче вълшебно".

На 23-ти пък, в 17 часа,  в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде връчен призът "Рицар на книгата", награда на Асоциация "Българска книга". Наградата е израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите се връчват на журналисти с най-голям принос при отразяване на издателския бранш  и за популяризиране на книгата и четенето в България. Нещо любопитно - от 2006 г. се връчва и специална награда за политик или общественик с принос за книгоиздаването.

Всичко това цели насърчаване четенето на децата, включването им в определянето на най-добрата книга за деца за изтеклата година; стимулиране на интереса към книгите, но и насърчаване на издателите да предлагат качествена литература за деца; насърчване и на родителите в купуването на качествени детски книги и обръщане на особено важно внимание на четенето вкъщи.

Като ваш специалист и пътеводител в дебрите на изкуството, бих препоръчала няколко автори и заглавия.

1. Книги за родители:

Ще започна от литературата за вас, скъпи майки и...татковци. На български език са издадени две книги от датския педагог, семеен терапевт и признат по цял свят автор Йеспер Юл.

През последните две десетилетия Юл формулира нова теза за отглеждането на децата и насърчаване на личното им и социално развитие. Основната му цел е да вдъхновява, подкрепя и помага на родители и специалисти в името на социалното и умствено здраве на новото поколение, като предлага алтернативи на неправилните начини, по които сме гледали, и за жалост продължаваме да гледаме, децата си.  Заглавията на книгите са "Това съм аз. А ти кой си?" и "Твоето компетентно дете".  Ето и някои от основните му идеи.

Ние, като човешки същества можем да се разграничаваме едни от други без да има наранени, като в същото време съхраним качеството на общуване на високо ниво. Да бъдеш обичан е строго индивидуално усещане при малки и големи, но за всички важи едно – не се чувстваме обичани, когато някой нарушава или не зачита личните ни граници.

Разрушителните ценности, които управляват традиционното йерархично семейство – послушание, физическо и емоционално насилие, налагане на правила,  започват да губят позиции. И вместо тях имаме възможността да възприемем нови ценности, които изхождат от идеята, че семейството следва да се гради не на авторитарна власт или демократично потисничество, а на достойнство и взаимност между родител и дете. Децата умеят компетентно да изразяват чувствата си от самото си раждане и са готови да съдействат.

Родителите са тези, които трябва да се вслушват и да се учат от децата си. А когато общуването с децата ни кара да се чувстваме недооценени, причината почти винаги е в нас. Достигнали сме до конфликт, защото не сме съумели да дадем израз на нежността и любовта си чрез изпълнено с нежност и любов поведение, нито да превърнем добрите си намерения в плодотворно взаимодействие.

2. Книги за деца:

Поредицата за Малката Божана – "Малката Божана в подводния свят", "Малката Божана в деня на боклуците", "Малката Божана в нощта на чудесата".

А коя е Божана ли? Това е чудната внучка на голямата Божана, апостолката на българската литература и душата на издателство "Жанет 45", нейно чудачество Божана Апостолова.

Малката Божана започва да пише още на една годинка – основно по листовете на баба си. Жалко, че по онова време все още никой не може нищо да ѝ разчете. Тъй като е много любопитна, тя се интересува от всичко: от цветята и животните в двора, от книжките, които ѝ четат мама и татко, от всички интересни неща между земята и небето.

И така, както си разговарят с баба ѝ по най-различни въпроси, двете неусетно написват първата книжка, озаглавена "Малката Божана в нощта на чудесата". Тя излиза в деня, когато Малката Божана навършва три години.

Съвсем скоро след нея се появява и втората – "Малката Божана в деня на боклуците", която разисква по-сериозни теми. На Малката Божана тази игра толкова ѝ харесва, че не дава мира на баба си. Затова, с помощта на фантазията, двете отново се впускат в пътешествие – този път из подводния свят.

Книжките за Божана са прекрасно оформени и илюстрирани от Костадин Костадинов - художникът, чиито приказни илюстрации оживяват фантазиите на двете Божани.

Също тъй великолепни са и кориците на книжките на друга любима детска авторка – Мая Дългъчева. Неин съмишленик в света на фантазиите е Петър Станимиров (илюстраторът на книгите на Стивън Кинг, един от групата "ДЪГА", за която сме писали).

Мая Дългъчева е един много плодовит автор. Освен няколко стихосбирки ("Семки от ябълката", "Друга приказка", "Девети дом", "Приказка за малките неща"), тя е публикувала и книгите за деца: "Слон и чадър", "На какво ухае зимата", "Скубльо – надхитреният пират", "Стрина Мецандра на маскен бал", "Подслон за Триточка", "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди","Как се лекува лъвски страх без пердах", "Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло", "Как един ден белият свят бил оцветен", "Пъстри приказалки", "Коледните чудеса", :Азбуката в гатанки", "Лодка с патешка походка", "Приказки от Оная гора" и още други.

Мая е и автор на куклени пиеси, детски мюзикъли, по нейни текстове са създадени над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Автор и редактор и на художествените текстове в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст "Първите седем", одобрени от МОН. Носител на множество важни награди.

Една от последните ѝ книги, "Приказки от Оная гора", е сборник с кратки истории без история, притчи за мъдреца в детето и за детето у възрастния. Всяка от тях е разказана на прост и достъпен език, като в същото време всяка от тях сама по себе си е завършена метафора.

Разходката в Оная гора е духовно пътешествие, странстване навътре – към илюзиите и болките, отхвърлянето и приемането, свободата, любовта, смъртта и трансформацията…

Истинското детство минава през световете, в които детето попада, за да научи най-важните си уроци, но и да се посмее, малко натъжи и да поиска пак, и пак, до откат да се връща там, където правилата за живеене са извън нашата логика на възрастни.

Книгите са най-краткият път за това. Дайте им ги!

Повече за книгите на "Жанет 45" можете да прочетете тук.

Повече за "Походът на книгата" тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти