Време за четене: Дъщерята на пеперудите

Време за четене: Дъщерята на пеперудите
Снимка: Корица Кръгозор

Когато дните станат по-къси и за­духа студеният вятър, пеперудите монарх долитат от всички посоки на света към Свещения кръг в памет на богините, които застанали пред огнената бездна и смело скочили в пламъците, жертвайки себе си, за да донесат светлина и живот на света.

От самото си раждане Лус Авила познава легендата за las mariposas - красивите пеперуди монарх, които всяка година прелитат с крехките си криле близо пет хиляди километра, за да се завърнат до зимния си дом в Мексико. От баба си, която винаги е била нейното единствено семейство, е научила за техните мистични сили и за вдъхновяващото им пътуване. Сега е нейният ред - също като пеперудите - да се отправи на това дълго и опасно пътешествие до планините на Мексико, за да изпълни последното желание на любимата си абуела и да намери своите корени.

Зад себе си оставя мъжа, който я обича искрено, но пътуването ще й помогне да открие нещо също толкова важно. Защото не можеш да вървиш към бъдещето си, ако не си се примирил с миналото си.

Съдбата среща Лус с няколко загубили пътя си жени, които не приличат по нищо една на друга - всички са на различна възраст, с различен характер и различни мечти... Всяка от тях търси и копнее за промяна в живота си.

И докато следват зрелищната, блещукаща река от оранжеви пеперуди в небето в това нежно и понякога болезнено завръщане към дома и към своето съкровено аз, Лус и нейните приятелки ще бъдат понесени на вълните на древните ритуали и митове...

Жените, също като пеперудите монарх, трябва да повярват на инстинкта си и да разперят криле за полет...

За автора

Кой не обича пеперудите - могъщ символ на трансформацията, на промяната? Митове за тях се срещат в почти всяка култура, из целия свят.

Американката Мери Алис Монро също е запленена от красивите летящи насекоми: "Знаех, че трябва да напиша книга за тях, но не знаех точно за кои пеперуди. Колкото повече проучвах, толкова повече сърцето ме теглеше към пеперудите монарх. Особеното при този вид е, че само те мигрират - също като птиците или китовете. Но за разлика от тях, при пеперудите монарх не мигрира един и същи екземпляр, а четвъртото поколение пеперуди. Предстоеше ми много работа, за да обхвана всичко - миграцията, метаморфозата, генетичната памет. Как можех да не напиша роман за това?"

Мери Алис Монро започва дълго и сериозно проучване. Самата тя се отправя на пътешествие до светилището на пеперудите монарх в Мексико. Най-запомнящият се момент от пътуването е, когато достига до вулканичните планини на мексиканския щат Мичоакан (в горите милиони пеперуди монарх покриват дърветата като мека покривка в продължение на четири месеца - от декември до март)

"Беше невероятно! Направихме мъчително изкачване с коне до трите светилища. Вулканичната пепел беше изключително гъста. Докъдето стигаше погледът, се виждаше нещо подобно на пчелни кошери, които висяха от дърветата. Но когато слънчевите лъчи пробиха мъглата и облаците, пред нас сякаш избухна експлозия от оранжеви конфети. Пеперудите монарх се разлетяха в небето в шеметен танц. В този момент си помислих: "Сигурно точно така изглежда раят...".

"Дъщерята на пеперудите" е вече по книжарниците от ИК "Кръгозор", в превод на Паулина Мирчева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти