Каква символика носят различните цветове рози?

жена дневен рози цветя
Снимка: iStock

Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитта, с която се ползвало това цвете. Съществувал дори закон – всеки, който донесе на владетеля на страната роза, можел да го помоли за всичко, каквото пожелаел. С рози украсявали царските покои, с тях плащали данъци и такси.

По време на републиката римляните смятали розата за олицетворение на строга нравственост и я използвали като награда за забележителни дела.

Пренесена по българските земи от Азия преди столетия, през XIX в. Rosa Damascena пък се превръща най-голямото богатство на Казанлъшкия регион и символ на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия нежната гостенка постепенно се обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни.

Но стига толкова за историята на това нежно и ухайно цвете. Освен богата история, то носи със себе си и голяма символика. По време на Викторианската епоха се създават множество "речници" за значението на различните цветя, към които човечеството с обръща с любопитство и до днес.

Е, днес хората може да не си доставят тайни съобщения чрез букети и стръкчета цветя, но все пак е интересно и някак очарователно да разберем каква е тайната символика зад всеки цвят.

Каква символика носят различните цветове рози?

Ако получите рози, вече ще знаете каква е тяхната тайна символика според цвета им!

Към значенията на розите >>

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти