Как студентите си намират квартира в София

Малка спретната къщурка
Снимка: Thinkstock

Ванина Колева

Проведохме една мини анкета с няколко различни студенти, които учат и живеят в София – попитахме ги къде и как пребивават, какви са условията им на живот и как са си осигурили жилище в столицата.

Студентите и техните родители се сблъскват с няколко основни проблема относно това къде ще се установят младежите в големия град. В по-голямата си част те подават документи за класиране в държавните общежития към съответните ВУЗ-ове, някои започват да търсят жилище по обяви за имоти под наем в интернет, или разчитат на помощ от приятел, който вече живее в София.

И така, ако студентът не успее да се класира за място в общежитие, или ако се настани в такова, но условията там не му понесат – какви са вариантите? Къде да потърсим първо, как да разберем, че наемът, който ни искат не е прекалено висок, с брокер или без посредник да търсим новия си дом?

Най-лесният начин е да потърсим информация в онлайн пространството – както за тенденциите на средните наеми в София, така и за актуални обяви за имоти, които се дават под наем. Много разпространени са сайтовете за недвижими имоти – тук има определени хора, които отговарят за определени квартири.

Свързваш се с този определен брокер, насрочвате си среща и заедно обикаляте из софийските квартали, в търсене на идеалната студентска квартира.

Таксата, която ще платите за услугата на брокера, е процент от първия наем, който ще заплатите на наемодателите. Като тази такса в много случаи се поделя между наемодателя и наемателя. Договорът, който сключват двете страни обичайно е в срок от една година. Като след изтичането на този срок всяка от страните би могла да промени неизгодни за него клаузи от договора.

Един от студентите, който помолихме да ни разкаже как е протекло неговото търсене на квартира в София, сподели, че той и родителите му са попаднали на съвестна брокерка, чиито координати са открили в уеб страница за имоти под наем. Още с първия оглед тя е намерила това, което студентът търси. Наемът, плащан от него, е около 400 лв., а жилището представлява цял първи етаж на къща (две стаи, кухня, баня и двор) в района около Лъвов мост.

На въпроса защо не е предпочел общежитие, студентът изтъкна като първопричина, че не е класиран за място в такова, както и липсата на лично пространство, мизерията, "дървениците и хлебарките".

Вторият анкетиран студент, който живял при роднини през първата година от студентството си, разказва, че бил наел около четирима брокери и направил над двадесет огледа, докато накрая се спрял на китен едностаен апартамент в близост до бул. "Ал. Стамболийски", на един от първите етажи в нова жилищна сграда. Наемът, който плаща сега, отново е около 400 лв. на месец.

Многобройните огледи, които е направил били безплатни в неговия случай (но много често има и такси от пет до 15 лв. за оглед), а след избора на квартира - той просто е дал на брокера половината от месечния наем на апартамента, който в крайна сметка е наел. Младият студент споделя, че "цената определя качеството" на жилището, а също така той изтъква и факта, че "в квартирата си сам, по-уютно и удобно е".

Разговаряхме и с още един студент, разказващ за себе си, че от десет години е по квартири, и който направил неуспешен опит да свикне с общежитията в Студентски град. "Шумно, тясно, мизерно – трите причини да се изнеса". Днес той е горд наемател на двустаен апартамент в кв. "Иван Вазов", който се намира на десетия етаж и има изглед към Витоша. За това "бижу" по неговите думи той и негов приятел си делят наем около 200 лв. на човек.

На въпроса дали е посредничил брокер в тази сделка, младежът разказва, че собствениците на апартамента живеят в чужбина и събират месечния наем чрез посредник, на когото двамата наематели са заплатили 1000 лв. при нанасянето. Този човек не бил брокер, а човек, който се занимава само с това жилище.

Изводът е, че всеки млад човек, който се озовава в столицата, лесно и безпроблемно може да се свърже с компетентен брокер (при липса на близки и роднини в София) – било то онлайн или по друг начин.

Както студентът, така и неговите родители си осигуряват адекватно и професионално отношение, коректни цени и изрядни отношения между страните на сделката. А средната цена, която студентът ще заплаща на месец, в случай, че избере да живее сам в частна квартира, както вече разбрахме от дадените по-горе примери, е около 400 лв. или 200 лв. - ако я дели с някого.

* Още полезни съвети и експертни мнения за Застраховане, Покупки, Продажби, Оценка на имоти, Данъци и такси, Правни казуси, Етажна собственост, Наеми и други, четете в pariteni.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти