Как се чисти лоша карма

Биляна Траянова

Не можем да се наситим на багри, на природа, на доброта и гостоприемство. Казват, че бедните няма да ви оставят гладни… и е точно така. Бедна страна, но прекрасен народ.

Непал ни кара да се чувстваме като у дома си. Никъде нищо не ни липсва, въпреки режима на тока, въпреки тежките последици от земетресението през 2015 г. Непал не иска съжаление, не иска съчувствие. Непал вярва, че след тежките дни е ред на добрите такива. Вярата витае във въздуха.

За да влезеш в стария център на Катманду, е нужно да платиш вход. Има смисъл в това. Средствата ще послужат на градската управа за реконструкцията на много исторически обекти, пострадали малко или повече при земните трусове.

Никой не гони гълъбите, напротив - продават храна, с която да ги храниш. Гледката е не просто красива за снимка, тя е показателна за отношението на будисти и индуси към земните твари. Всеки има право да се радва на живота. Всеки има своето специално място в този свят.

Огромна черна статуя е поставена сякаш случайно до малък храм на площад Дурбар. Това е черният Бхаираб.

Никой не знае откъде се е появила статуята. Намерена е лежаща по очи близо до кралската гора. Също така мистериозно е намерена и статуята на спящия Вишну, датиран от 4-5 в. Местните вярват, че статуите са пуснати от небесата. От зори до късна вечер тук идват поклонници, които поднасят ориз, тамян, маслени лампи и цветя. Някога хората, обвинени в измама или лъжа, били довеждани пред Бхаираб да се закълнат, че са невинни. Ако излъжели, те със сигурност щели да умрат от мистериозно кървене. Днес тази практика е преустановена.

Да кръстосваме улиците е най-любимо занимание! Със сигурност ще попаднем на нещо специално, може и да подочуем нещо, което да ни отведе до поредната впечатляваща история. Срещаме хора, с които ставаме приятели на мига. Ето такава е магията на улицата...

Спираме се пред малко магазинче с възрастна жена зад символичната витрина. Докато дебнем да я снимаме, обонянието ни долавя примамващ аромат. Само на крачка разстояние - има нещо, наподобяващо закусвалня. Крачка след крачка си проправяме път навътре покрай насядалите в тесния коридор хапващи хора… И какво да видим! Претъпкан ресторант, сумрачно, на талази, се вият димни завеси. Ухае божествено! Или сме много гладни, или подправките правят нещо с нас. Готови сме на всичко, за да опитаме от тази храна. Истински неварски ресторант! Точно зад храма на Кришна в Патан.

Патан е впечатляващ древен град. Официално това е Лалитпур, третият по големина град на Непал.

Това е градът с най-богато културно наследство, особено силни са традициите на изкуствата и занаятите. Художествени порти, индуски храмове и будистки вихари (манастири) красят града. Артефакти като сложно резбованите врати в Кралския дворец, произведения на изкуството от камък, метал, теракота и слонова кост показват артистични постижения на занаятчиите тук. Целият град прилича на открит музей.

В трепетно очакване се отправяме към ступата Боднат. Боднат е една от най-големите сферични ступи - мандали в Непал. Намира се на около 11 км от центъра на Катманду.

Ступата е на древен търговски път от Тибет, който навлиза в долината Катманду. Тук тибетските търговци спирали да отпочинат и отправяли своите молитви в продължение на много векове... Когато бежанците влизат в Непал от Тибет през 1950 година, мнозина се установяват да живеят около Боднат. Вярва се, че под тази ступа са погребани останките на Касапа Буда, един от древните Буди.

Боднат е строена малко след смъртта на Буда. Много килограми злато са били използвани за украсата на ступата. 

Навсякъде около ступата има молитвени колела. Минавайки покрай тях, поклонниците ги завъртат. Тези цилиндрични колела могат да бъдат направени от метал, дърво, камък, кожа и дори от груб памук.

Традиционно от вътрешната страна на санскрит е написана мантрата "Ом мани падме хум". Често се изобразяват благоприятни символи. В центъра на цилиндъра е дървото на живота, направени от дърво или метал с определени мантри, написани върху или увити около него. Мантрата "Ом мани падме хум" се използва най-често, но и други мантри могат да бъдат използвани за целта. Според тибетската будистка традиция завъртането на молитвените колела има същия ефект като устното рецитиране на молитвите.

Концепцията на молитвеното колело е физическо проявление на фразата "завъртане на колелото на Дхарма". Молитвените колела са създадени за обикновените хора в древността, за неграмотните, които не могат да четат сутра (будистки или джаинистки писания).

Според някои древни текстове, молитвените колела се използват, за да се натрупа мъдрост и достойнство (добра карма) и да се пречисти лошата карма. 

В книгите  е описано, че колкото повече мантри са изписани вътре в молитвеното колело, толкова по-силно е то. Най-добре е колелото да се завърти с лек ритъм, не прекалено бързо или трескаво. 

Ползите, приписвани на практиката на завъртане на колелото са огромни. В помощ е за мъдрост, състрадание, подобрява сидхи (духовни сили като ясновидство, предчувствие, четене на чужди мисли, и др.) Инсталирането на молитвено колело напълно преобразява мястото, което става "спокойно, приятно и благоприятно за ума." И най-лекото докосване носи голямо пречистване на негативните карми и заблуди.

Пътуваме към един от най-красивите религиозни комплекси в Непал - Сваямбхунат. Оставяме колата в подножието на хълма и започваме да се въртим като малки деца под хилядите трептящи молитвени флагове. Тези колоритни парченца плат са нанизани на дълги въженца и опънати във всички посоки. Те се използват за благословия на заобикалящата природа. Традиционните молитвени знамена имат отпечатан върху тях текст и изображения.

Сваямбхунат е древен религиозен комплекс на върха на хълм западно от Катманду. Името на тибетски означава "Високите дървета", заради многото разновидности на дървета, намерени на хълма. Сваямбхунат заема централно място и е може би най-свещеното сред будистки поклоннически места. За тибетците и последователите на тибетския будизъм Сваямбхунат е на второ място след Боднат.

Комплексът Сваямбхунатс включва ступа, различни светилища и храмове, тибетски манастир, музей и библиотека. На ступата са изрисувани очите и веждите на Буда. 

Сваямбхунат е известен още като Храма на Маймуната, тъй като тук живеят стотици, смятани за свещени маймуни.  

Ступата е на възраст почти 1500 години и има купол, позлатен с помощта на 20 килограма злато. 

Колкото повече виждаме от Непал, толкова повече остава за гледане.

Непал не е дестинация само за няколко дни. Непал трябва да се открива постепенно. Лицата му са много, но сърцето е едно - изпълнено с любов и гостоприемство!

Гледайте новия епизод на "Без багаж" в събота, 5 март, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Живите богини, обречени на безбрачие

Изкуството да се шляеш

Ден, след който не можеш да заспиш

Как любопитството лекува страха

Дивото зове...

"Майката" на всички билки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти