Как един българин преобръща световната модна индустрия и порочните ѝ практики

Как един българин преобръща световната модна индустрия и порочните ѝ практики
Снимка: netinfo

Това не е разказ за богат или известен човек с безброй контакти в световната модна индустрия, а е историята на човек, воден от силна мотивация, който се цели нависоко, опитвайки се да разреши най-големите проблеми на хората, работещи в нея.

Христо Панов е основателят на революционен startup проект, който подготвя най-иновативното събитие в света за последните години - World Modelling Convention 2019 (Световна Модна Конвенция), което ще събере на едно място в Лондон модели, фотографи, модни дизайнери, гримьори, фризьори, модни агенции и рекламодатели от цял свят. Проектът се бори да разреши почти всички проблеми, които в реалния живот съпътстват кариерното развитие на младите таланти в сферата. 

Знаейки колко е трудно да пробиеш в света на модата и да победиш порочните практики, които от години петнят тази индустрия, решихме да разпитаме Христо как е решил да се захване с този амбициозен проект и какво може да донесе той на младите хора, които са решили да се занимават с тази толкова интересна, но и противоречива за България професия.

Как започнахте да се занимавате с мода на първо място и какво ви привлече към този противоречив свят? Разкажете малко повече за себе си и за професионалния ви път. 

Моят първи бизнес беше магазин за бельо. Малко по-късно отворих втори и не след дълго отворих склад на едро. По това време имаше много пропуски в този тип търговия. Имах план да основа първата дистрибуторска мрежа за модни артикули в България. За да основа такъв бизнес имах нужда от модели, които да позират с артикулите за продажба (производителите нямаха снимки). Така се роди идеята да основа модна агенция Бест Моделс Груп. В последствие не успях да получа финансиране за дистрибуторската мрежа и се наложи да се фокусирам върху модната агенция. 

Първото ни събитие се казваше Best Models Fashion Weekend и се проведе през октомври 2010. Събрахме близо 100 модели и фотографи от цяла България, които продължиха да работят заедно години след събитието. Това събитие беше безплатно и не спечелихме нищо, аз го считам за много успешно поради позитивната промяна в живота на участниците. Много от тях се превърнаха в професионални модели. 4 години по-късно организирахме второ издание на събитието, но този път поканихме и модни марки и гримьори. Отново имаше около 100 човека и отново помогнахме на много хора. Тогава открих, че това събитие няма аналог в цял свят и реших да замина за Лондон, за да го организирам там.

Снимка: netinfo

В началото на 2015 пристигнах там и започнах работа като обикновен служител в Бизнес Дизайн Център. Не след дълго ме повишиха в Ивент мениджър и участвах в организацията на стотици събития. Успях да проуча индустрията доста добре и успоредно с това започнах да създавам концепцията за World Modelling Convention. Успях да привлека двама инвеститори (един англичанин и един швед). В последствие вторият инвеститор се отказа, защото искаше да превърне събитието в шоурум на модели за богати чичковци и аз категорично не бях съгласен с него. Така се стигна до настоящата концепция и настоящия екип. 

Тази конвенция има за цел да обучи младите хора и да ги предпазите от капаните на професията, но кои са най-честите проблеми, с които се сблъсква човек, който работи в модната индустрия?

Финансови измами, сексуален тормоз, склоняване към проституция, анорексия, наркотици и трафик на хора. 

Над 40% от модните агенции нямат реални клиенти. Те изискват заплащане от моделите за портфолио и обработка на документи (в БГ таксите са около 300 лева, докато в Западна Европа достигат до 500 евро/паунда. След като модела заплати, снимките се качват в уебсайт. Моделът никога не получава предложения за работа, но по закон не може да си възстанови парите. Всичко е легално, но е абсолютно неморално. 

Много модни агенции притежават така нареченият "Розов бук", чрез който лансират момичетата като проститутки. Никой не ги кара на сила, но използват доказани практики за убеждаване. Например: "Ако прекараш нощта с този или онзи, ще спечелиш десетки пъти повече, отколкото от една реклама. Не се притеснявай, всички модели го правят и живеят живот мечта". Не е трудно да заблудиш едно 16-годишно момиче, особено ако тя никога не е виждала толкова пари. 

Модната индустрия е и основната причина за съществуването на болестта анорексия. Вместо моделите да бъдат обучавани как да се хранят правилно и здравословно, те бъдат принуждавани да отслабнат без допълнителни пояснения. И естествено, най-логичното при липса на информация, е да гладуват. 

Мнозинството от моделите признават още, че взимат или са опитвали наркотици. Причината за това са непрестанните партита и сексуалният тормоз. Много по-лесно е да убедиш един модел да си легне с теб, ако е дрогиран. В момента има повече роби в света от когато и да е било в човешката история. По данни на нашите официални партньори А21, 56% от тях са проститутки. Повечето от тях са отвлечени, след като са отговорили на обява за работа като модел и огромна част от тях са от Източна Европа. За съжаление това е тъжната статистика...

Снимка: netinfo

Как конкретно това събитие ще помогне на младите хора да се почувстват по-сигурни и информирани в избора си?

Само за един уикенд те ще получат всичко необходимо за една успешна кариера. Богато портфолио, интервюта с модни агенции от цял свят, които са предварително проверени, запознанства с фотографи, модни дизайнери, гримьори и фризьори, участия на модни ревюта и едно уникално изживяване. Освен това ще бъдат обучени как да се предпазят от трафик на хора, анорексия, сексуален тормоз, финансови измами и други. 

Над 120 фото студия на различна тематика ще бъдат построени и всеки модел ще има възможност да участва в до 40 фото и видео сесии с различни фотографи и модни колекции само за един уикенд. Това ще предотврати многобройните измами от модни агенции, които обикновено таксуват моделите различни суми за портфолио и регистрация без да осигуряват работни ангажименти в бъдеще. В сърцето на Лондон - в Бизнес Дизайн Център, ще бъде построен красив моден подиум, който ще позволи на на талантливите млади дизайнери, които участват в събитието да представят своите първи вдъхновяващи колекции. 

Снимка: netinfo

Присъствието на над 50 от най-реномираните модни агенции в света, кастинг директори и множество рекламодатели/бизнеси ще подсигури летящият старт на най-обещаващите участници чрез възможност за провеждане на интервюта и заснемане на реклами по време на самото събитие. Един от най-важните аспекти в тази сфера е networking или иначе казано създаване на контакти. Присъстващите 800 модела, 600 фотографа, 200 модни дизайнера, 200 гримьори и 200 фризьори ще имат възможност да се опознаят и да продължат съвместната си работа и след събитието, благодарение на специално създадените кътове за networking.

Защо в България има толкова порочни практики, свързани със света на модата и моделите? Защо “модел” стана срамна дума?

Защото България е бедна държава с висока гъстота на красиви жени. Ситуацията е същата в цяла Източна Европа и Русия, поради същите причини. Ако едно момиче не може да си позволи елементарни неща, има по-голяма вероятност да се изкуши да продава тялото си. Повечето започват като модели и след като осъзнаят, че трябва доста време и усилия, решават, че е по лесно по другия начин. И когато една огромна част от моделите започнат да го правят, това се превръща в традиция и нещо нормално. 

модел
Снимка: Thinkstock

Лесно ли е за един българин да създаде, развие и организира подобен амбициозен startup проект? Какви качества се изискват?

Със сигурност не е лесно, особено когато никой не знае за теб. Всеки ден се сблъскваме с различни трудности, но най-важното е да не се предаваш. Какви качества се изискват? Смелост, за да го започнеш и постоянство, за да го завършиш. Преди всичко друго е любовта към това, което правиш. Напрежението е толкова голямо, че ако човек не обича от сърце това което прави, никога не би издържал до края. 

Проектът се счита за един от най-смелите и иновативни подходи в промяната на динамиката в модната индустрия. Христо се надява да промени аморалните практики и измамни схеми с които се е сблъсквал по време на своя професионален път и вярва, че World Modelling Convention ще бъде само началото на ново социално движение, което има за цел да сложи край на едни най-големите проблеми в модата.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти