Как да стимулирам въображението си?

Как да стимулирам въображението си?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте,

Ваша редовна читателка съм. Прочела съм и първите четири книги на Ивинела Самуилова.

Искам първо да благодаря и на двамата, че ми се случихте :)

Определено направихте живота ми по-щастлив, по-добър и по-светъл. Подкрепям напълно идеите и практиките ви, много се забавлявам с тях и нещата наистина се получават.

Проблемът при мен е, първо, че не мога да отворя все още въображението си, за да измислям и правя нещата сама, винаги чакам да прочета някоя техника наготово. 

А най-големият ми страх е, че ще направя нещо погрешно и Вселената ще ми даде точно обратното на това, от което имам нужда.

* * *

Здравейте,

Благодаря ви за добрите думи.

Доста хора споделят вашия проблем и причината за това донякъде се корени в твърде структурираното и логически-подредено мислене, на което сме приучени. Вярвам обаче, че творческата креативност може да бъде стимулирана и че не е въпрос само на талант. В един момент трябва просто да си позволите да бъдете „неразумна”, т.е. да се откажете от стандартните причинно-следствени връзки и обяснения, с които сте привикнали, а да започнете да опитвате да създавате нови взаимовръзки между нещата, ваши собствени свободни асоциации.

Практикуването е най-важно. За да си помагате, може да използвате много неща като патерици, така да се каже. Средата около нас е пълна с ресурси. Не е нужно веднага да ви хрумват идеи – създавайте си ги според вашето темпо и способност в момента – няма норматив за „чудотворене”. С времето ще задобреете, убеден съм.

Има много варианти да се упражнявате, но нека да предложа един.

Да кажем, че имате някаква проблемна ситуация – например неприятни отношения с колега. Опитайте да дадете абсурдно обяснение на проблема: колегата ми се държи с мен лошо, защото не... Огледайте се около вас и изберете някакви предмети от средата – например огледало, химикал... Може да са няколко неща, които накрая да редуцирате до 2-3. После пробвайте някой от предметите да свържете с действие – да кажем „химикал” с „рисувам”. Сега свържете някой от избраните предмети с този глагол – например „рисувам върху огледало”. След това прикачете това действие като обяснение към проблема: „Колегата ми се държи с мен лошо, защото не рисувам върху огледало”. При това не е необходимо да рисувате с химикала – може да го направите и с червило или дори с пръст. Не се притеснявайте да се възползвате от наличното около вас и да правите с него ваши компилации за функционирането на реалността – това не е страшно, а забавно.

Що се отнася до страховете ви да не сбъркате нещо и това да доведе до лоши последици, вместо до желаните благоприятни промени, тук е важно да се опитате да се освободите от тези кодирани причинно-следствени негативистични кодове, които са само в нашите глави. Едно от упражненията на курсовете ми е именно това – да променяме този модел.

Формулировката, която използваме е: „Много ме е страх, че...” И тук вмъкваме страха, но обърнат на 180 градуса: „...ще объркам нещо и ще стана много щастлива”. Може да използвате тази формулировка всеки път, когато имате „фейска” идея, а ви е страх да я приложите.

Част от техниките, които отработваме на курсовете ми, са именно с такова предназначение – да освободят потенциала ни за едно по-свободно креативно общуване с вселената и нейните ресурси. Затова, знаете, винаги може да разчитате и на участниците във Фейсбук групата „Животът може да е чудо”.

Поздрави, Алексей

Прочетете още от Алексей Бъчев в Edna.bg:

Страдам от паническо разстройство

Постоянно повтарям едни и същи губещи модели

Съпругът ми не иска и да чуе за ремонт вкъщи

Как да престана да чакам и да се справя със страха от живота?

Как да се справим със злата свекърва?

Искам мъжът ми да промени нагласата си към парите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти