Как да спрем кървенето на венците

Проблемът е решен
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Когато венците ни кървят, докато си мием зъбите, или когато отхапем нещо всички се сещаме за онази реклама с увеличаващото се количество кръв в мивката и крайния резултат – изплют зъб.

Ако не искаме и на нас да ни се случи същото, трябва да поддържаме венците си здрави, защото те са част от зъбодържащия апарат.

На какво се дължи кървенето на венците?
Кървенето на венците е един от основните симптоми, които показват възпаление. Другите симптоми са подуване, зачервяване и болка. Появата на тези признаци показва, че трябва да си запишете час при зъболекаря.

Най-леката форма на възпаление на венците е гингивитът. В по-голяма част от случаите той се предизвиква от зъбната плака и зъбния камък.

Не трябва да се пренебрегва факта обаче, че понякога той може да се дължи на други фактори. Има гингивити, които са свързани с различни хормонални промени, например по време на пубертета, по време на бременност, гингивит, свързан с менструацията при жените, или гингивит, свързан с диабет.

Някои лекарства предизвикват така наречените гингивални заболявания модифицирани от медикация. Възможо е да се развие гингивит и при дефицитно хранене поради липсата на витамини.

Някои заболявания на венците са с вирусен или микотичен (гъбичен) произход.

Понякога гингивитът може да е манифестация на някои кожни заболявания или пък на алергична реакция към някои от стоматологичните материали в устната кухина.

За да се лекува правилно гингивалното заболяване, е нужно да се постави точна диагноза като се снемат подробни статус и анамнеза. Понякога може причината да е повече от една, което да отклони вниманието на зъболекаря от основния причинител за проблема. Например, ако имате голямо количество зъбна плака и зъбен камък, това е по-вероятната причина за възпаление на венците в сравнение с някое системно заболяване.

Затова и действието на зъболекаря ще е да почисти зъбите. Ако след това и при спазване на неговите инструкции за хигиена възпалението продължи започват да се търсят други прични.

Ако гингивитът не се лекува своевременно, заболяването се задълбочава и се развива пародонтит, който засяга и по-дълбоките околозъбни тъкани и най-вече костта около зъбите. Неговото лечение е доста по-трудно и продължително, но ако не се лекува в даден момент се стига до загуба на зъбите.

Как да се предпазим от възпаление на венците?
Най-лесният начин е като не позволяваме натрупването на зъбна плака и зъбен камък. Това се постига с правилно и редовно миене на зъбите, както и с редовни посещения при зъболекар за профилактично клинично почистване на всеки 6 месеца.

Какво да правим, ако вече има възпаление?
Колкото и да са хубави бабините методи с жабурене с отвари от лайка и смрадлика, те не са достатъчни. Колкото и любезни да са фармацевтите, предлагайки ни хубави и скъпи пасти за зъби, това също не е достатъчно. Това са средства, които само временно облекчават състоянието, замаскирайки реалното заболяване. Същото би било, ако почиствайки вкъщи вместо да изхвърлим боклука го скрием зад вратата или под килима. Изглежда ни чисто, но боклукът си е все още там.

Първото нещо, което трябва да направим при признаци на възпаление, е да се обадим на зъболекаря си. Той е този, който най-точно ще диагностицира проблема и ще назначи най-правилното лечение. Обикновено, ако процесът не се е задълбочил и се дължи на зъбната плака - кървенето спира няколко дни след почистване на зъбния камък и зъбната плака с ултразвук и полиране на зъбите.

Разбира се, за да помогнем на организма да се справи с възпалението може да използваме пастите за кървящи венци и да жабурим с антибактериалните води за уста. Вашият зъболекар най-точно ще ви посъветва кои средства са най-подходящи конкретно за вас. Негово задължение е и да ви обясни как да почиствате правилно зъбите си и какви грижи да полагате за тях, за да избегнете ново възпаление. При по-сериозни случаи зъболекарят може да ви назначи курс на лечение с антибиотик. Не си го самоназначавайте по ваша преценка!

Ако причината за гингивита не е зъбната плака, а някакво системно заболяване, тогава за да излекуваме венците, трябва да лекуваме и другото заболяване, което става в колаборация със съответните специалисти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти