Как да се справя с характера си?

За да постигнете каквото и да било в този живот, ви е необходим добър план
Снимка: Thinkstock

Знаете, че понякога ви е трудно да се контролирате и не можете да изпълните това, което си поставяте като цел в живота - да отслабнете, да спрете/намалите цигарите, алкохола, да изкорените грозни или вредни навици. Всеки човек е имал такъв проблем - от най-силните характери, стоиците, които са готови да се изтезават, за да постигнат целта си, до най-безволевите и мързеливите.

Но няма значение от кой тип сте, вие можете да повлияете на себе си, ако пуснете интелекта си в действие. Аз мисля, че човек е най-добре сам да си постави "капани", за да промени онова, което не харесва в себе си. Това можете да направите, като си дадете сметка за вашите собствени навици и особености на характера, които ви пречат да разгърнете потенциала си. Но за да стане по-ясно, помислете върху следните казуси.

Пример №1
Как един честолюбив мъж, който се гордее с това, че винаги спазва обещанията си, успя да откаже цигарите? Този човек на своя 39-и рожден ден започва да разказва пред роднини, приятели, колеги, близки и познати, че когато навърши 40 години ще спре да пуши. Това разбунва духовете и естествено, повечето се хващат на приятелски басове с него, подигравайки го. Те не вярват, че той наистина ще се откаже от цигарите. Но тези, които са скептични, не го познават добре и не знаят за силата на неговото честолюбие, което надвива в крайна сметка вредния навик.

 

 

Пример №2
Да кажем, че желаете да отслабнете. Важно е първо обективно, доколкото е възможно чрез иновативно мислене да разграничите такива ваши качества, които биха ви помогнали за това. Например, знаете за себе си, че обичате да похапвате обилно, но ви е неудобно да го правите пред хора и пред другите ядете по-малко. Тогава изходът е да се храните пред повече хора, залагайки сам капан на себе си, да обядвате с колеги, да каните съседите на гости или вие да се храните навън. Естествено това не може да е вечно, защото е свързано с време и средства, но правете го за два месеца и след това ще видите, че сте придобили навик и ядете по-малко дори вкъщи, защото стомахът свиква де приема по-малко храна и се свива, а при по-обилно хранене ви става тежко.

Друг вариант е да обичате да мързелувате вечер след работа. В такъв случай зареждайте хладилника си с по-малко храна, а съответно мързелът ще ви попречи да отидете до магазина. Ето как отрицателно качество плюс интелект и изобретателност може да бъде използвано в наша полза.

За да успеете обаче с този подход, трябва да сте наясно със себе си и да знаете как ще реагирате в дадена ситуация. Изредените дотук особености на характера като срам, мързел, честолюбие, трябва да са толкова силни, че да са равностойни на вредните навици (лакомия, пушене, разхвърляност). В противен случай рискувате да не се преборите с тях, а само да се почувствате унизени. Всъщност характерното тук е, че всеки сам за себе си трябва да си измисли формули-капани, които най-добре му прилягат, като обаче задължителното условие е да използва интелекта, креативността и иновативността си.

* Автор на материала е Теодора Дончева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти