Как да се отървем от неприятните петна по зъбите

Напълно постижима цел с днешните средства на денталната медицина
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Случва ли се грозните петна по зъбите ви да ви карат да криете усмивката си?
Ако зъбите ви са с петна или с нарушен цвят, имате възможност да промените това и да се сдобиете с по-красива, по-бяла и по-блестяща усмивка. Разбира се, вече сте опитали с разнообразните пасти за зъби на пазара, както и със системите за домашно избелване, които се продават в аптеките и супермаркетите, но за съжаление не сте постигнали желаните резултати или пък те са били за твърде кратък период. Посещението при денталния лекар за една или няколко козметични процедури ви гарантира сигурни, положителни и дългосрочни резултати.

Петната по зъбите са няколко вида в зависимост от техния произход
* Повърхностни петна (така наречените налепи) – причиняват се от цветни храни и напитки като червено вино, чай, кафе, соев сос, лютеница, както и от тютюнопушене. Най-често са в междузъбните пространства и по местата, където зъбите не са правилно подредени. Обикновено са тъмнокафяви на цвят. За предотвратяване на тяхното появяване е достатъчна добра ежедневна устна хигиена, както и редовни посещения при зъболекар за професионално почистване на всеки 6 месеца.

* Петна в резултат на натрупвания на зъбна плака и зъбен камък - те са резултат най-вече на неправилно или недостатъчно миене на зъбите и неизползване на конци за зъби. Обикновено са кафеникави или жълтеникави петна, разположени в близост до венеца, най-често в областта на долните предни зъби. Отстраняват се чрез професионално почистване на зъбния камък и зъбна плака, както и полиране на зъбите от дентален лекар.

* Вътрешноструктурни петна – те са част от структурата на зъбите в дълбочина. Могат да са генетично обусловени, да се дължат на заболявания или използването на медикаменти (като някои антибиотици) в ранна детска възраст или по време на бременността, както и на нарушена минерализация или пренасищане с флуор в резултат на консумацията на вода, богата на флуор, или прекомерна употреба на флуорсъдържащи средства (флуороза). Могат да се дължат и на обтурации от амалгама. Тяхното отстраняване е много трудно, но могат да се постигнат доста добри резултати чрез избелване и смяна на старите обтурации от амалгама.

* Има и още един вид неприятни, най-често тъмни оцветявания по зъбите, които по своята същност обаче не са петна. Става въпрос за някои обтурации (пломби). Материалите, от които те се правят, особено ако са по-нискокачествени стареят, а с това стават по-грапави, ръбовете им стават релефни, задържат плака и налепи, оцветяват се. Решението на този проблем е преполиране на старите обтурации и ако това не е достатъчно трябва да се подменят.

* Накрая е важно да споменем и петната, които са резултат на зъбния кариес. При тях нарушеният цвят не е само нарушена естетика, а се касае за здравен проблем, който има нужда от лечение.

Както стана ясно, петната по зъбите не са нерешим проблем. Тяхното отстраняване дори може да бъде много лесно с едно посещение при стоматолога за почистване и полиране на зъбите ви. Това се прави чрез механично отстраняване на зъбния камък и зъбната плака с ултразвук. След това зъбите се полират със струя прах, която излиза под налягане с вода и въздух (т.нар. "Air Flow"). Частиците на този прах сa толкова фини, че успяват да преминат и през междузъбните пространства, които са доста тесни и там ултразвукът не може да влезе. Някои зъболекари все още предпочитат и използват по-старите методи с полиране на зъбите посредством четка и полирна паста.

* Препоръчително е почистването и полирането на зъбите да се прави веднъж на всеки 6 месеца.

* В някоя от следващите статии ще ви запознаем с методите за избелване на цялото съзъбие или на единични ендогенно (вътрешно) оцветени зъби.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти