Как да преборим праха вкъщи

д
Снимка: Thinkstock

За да се справим с праха вкъщи, е необходимо да следваме някои прости правила.

Ето какви са те и как да ги спазвате най-добре.

На първо място са подовете, които задължително почистваме ежедневно. Най-добре е да няма излишни неща на пода, защото това затруднява почистването и го прави много трудоемко и досадно.

Преди да приберете обувките, задължително ги почистете. Те внасят много прах и различни отпадъци в дома Ви. Обувките можете да съхранявате с отделен шкаф в кутии или специални торбички за целта. Така ще ограничите праха в шкафа за обувки.

Дрехите също са източник на прах и влакна. Затова е добре да прибирате в калъфи дрехите, които не обличате често, както и дрехите, подходящи за друг сезон.

Подът в гардероба също трябва да бъде идеално чист. За целта не поставяйте излишни неща там, за да можете лесно и бързо да го почиствате. В гардероба се събира много прах и влакънца от дрехите.

д
Снимка: Thinkstock

Друг важен елемент е смяната на спалното бельо. Там се събират частици от кожата ни, прах и влакна. Добре е всеки ден да изтупвате чаршафите и завивките. Отделете специално внимание на одеалата и възглавниците, защото те задължат най-много прах и влакна. В тази връзка е желателно да сменяте спалното си бельо всяка седмица. Когато сменяте чаршафите, не ги изтърсвайте върху леглото, а ги загънете и изтупайте през прозореца. След това поставете в пералнята. Така ще ограничите количествато прах, което ще остане в леглото Ви.

Когато бършете прах в дома ви, винаги използвайте влажна кърпа. Сухата кърпа само разнася праха, не го поема и той се връща обратно на мястото си. В допълнение, вие поглъщате част от него, докато бършете със суха кърпа. Използвайте препарати, които са щадящи за кожата ви и не нанасят вреди на здравето ви.

д
Снимка: Thinkstock

Диваните обикновено имат възглавници, върху които седите, както и малки декоративни възглавнички. И двата вида възглавници задържат прах и различни влакна от дрехите ви. Също така различните тапицерии също отделят влакна и когато сядате, ги разпръсквате из въздуха. Затова редовно изтупвайте и тези възглавници, както и не пропускайте поне веднъж в месеца да ги почиствате с подходящ уред, които ги пере. По-лесно и удобно за вас ще бъде ако диваните имат отделна калъфка, която да сваляте е перете.

Килимите и пътеките са още едно място, което задържа множество прах, мръсотия, влакна, малки частици. Редовното тупане на килимите и прането им е досадна, но много важна процедура. Това е важно за вашето здраве, както и на децата ви.

д
Снимка: Thinkstock

Ежедневното пускане на прахосмукачка, особено в дом с малки деца е задължително. Това ще ви предпази и от развитие на различни алергии.

Когато чистите с прахосмукачка винаги отваряйте прозореца, защото този метод на почистване вдига много прах. Съвременните прахосмукачки с водни резервоари ограничават праха във въздуха, но все пак е добре помещението да не бъде със затворени прозорци, докато го почиствате. Освен голяма четка накрайник на прахосмукачката, е добре да използвате и малките накрайници, които улесняват достъпа до ъглите и трудно достъпните места. Така ще предотвратите възможността да остава прах в дома ви.

д
Снимка: Thinkstock

Одеялата, възглавниците и завесите перете на 60 градуса, за да се справите с акарите. Същото се отнася и за плюшените играчки.

Когато бършете прах, винаги започвайте първо от най-високите повърхности и приключете с най-ниските повърхности.

Бършете прах винаги след като сте приключили с прахосмукачката. В противен случай ще остане прах по равните повърхности в дома ви.

д
Снимка: Thinkstock

Ако живеете на по-оживена улица, то задължително прахът в дома ви ще бъде повече. Това налага и по-честото почистване на дома.

Ако поддържате по-висока влажност на въздуха в дома ви, то прахът ще бъде много по-малко.

д
Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти