Как да направим дядо Коледа наш съюзник

Как да направим дядо Коледа наш съюзник
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, уважаеми читатели,

Ден преди Коледа традиционно е времето, което социумът отпуска на хората за "чудеса". Става въпрос, разбира се, само за едно манипулативно подхранване на онова пагубно разбиране, че чудото е нещо свърхествено, което се случва от време на време.

Всъщност, не от време на време, а в точно определено време - Коледа. Социумът няма интерес от това хората да знаят, че чудесата се случват във всеки момент, в който човек има нагласата за тях. Цялата база на натрупан хилядолетен опит в негативното, върху която функционира социумът, би рухнала.

Човек, който има свое собствено виждане за това кое е възможно и невъзможно, постижимо и непостижимо, реално и нереално, различно от натрапените отвън модели, не може да бъде манипулиран, нито пък нещастен. За такъв осъзнат човек всеки един момент е подходящ за чудослучване, а отношението му към живота като към чудесно приключение е нормата за живеене.

Затова аз бих искал да ви предложа една техника, с която да разбием стереотипа за запазените права на коледното чудо и да разрешим на "Дядо Коледа" да бъде наш съюзник винаги и навсякъде. Така ще направим услуга не само на себе си, а и на него, защото знам със сигурност и от дългогодишен опит, колко депресиращо може да бъде да държиш радостта и възторга си заключени с десет катинара единадесет месеца в годината и също толкова депресиращо – да се опитваш за месец да издухаш прахта от тях и да върнеш истинския им блясък.

Предлагам ви тази година да пробвате да напишете едно по различно Писмо до Дядо Коледа

Открийте колкото можете повече нови думи в това словосъчетание (Писмо до Дядо Коледа), като съчетавате буквите както намерите за добре.
Ето няколко възможни нови думички: дакел, кола, кол, лед, яд, ад, далеко, ода, симо, ела, осем, дом, кос, миска, пис, сопол, месо, мил, мида, плам, яко, ако...

Извадете още, колкото успеете, помислете за всички неща, които не ви устройват в живота ви или са проблематични по някакъв начин, дефинирайте какво бихте искали на тяхно място и разкажете всичко това на "Дядо Коледа” чрез една абсурдна история, като използвате в контекста ѝ думите, които сте извадили.

Няма как да се повторите с някой друг – всеки ще напише своето уникално писмо, така както всички сме създадени уникални и за да живеем живота си точно така, а не да бъдем напъхвани в модели, клишета, конвейри, рецепти и матрици.

И понеже предстоящият празник в християнската му същност е най-вече празник на радостта, бих искал да цитирам думите на професор от Атинския богословски факултет, които ми изпрати Ивето (Ивинела Самуилова – б.ред.):

"Никой не трябва да се съмнява, че духовният живот е пряко свързан със свободата и особено с вътрешната свобода. Плод и дар на тази свобода е радостта"

Пожелавам ви много радост по време на предстоящите празници и следващите пълници на Новата година. Бъдете свободни да ги напълните наистина с чудесни преживявания!

И ако търсите по-необикновен Коледен подарък за любими хора, един чудесен избор би била книгата "Животът може да е чудо". Тя ще зарази вашите приятели и близки с щастие и с желание да тръгнат с усмивка по пътя на чудесните възможности, който е и пътя на истинското живеене.

Всичко най-чудесно,
Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти