Как да лекуваме негативни чувства с хемороиди?

Как да лекуваме негативни чувства с хемороиди?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте,
Прочетох книгата "Животът може да е чудо" на Ивинела Самуилова и се смях от сърце. Ще напиша моя проблем съвсем накратко. Искрено вярвам, че здравословният ми проблем може да бъде решен и то без оперативни и разни там други лекарски терапии. Имам хемороиди от четири години и ситуацията вече много се усложни - болят, а и всички екстри, които вървят с това заболяване, са налице.
Сериозно съм решила да реша този проблем, тъй като вече и на мен ми писна. Много ми допадна подходът на Алексей в книжката на Ивинела. Аз съм физик по образование и от години гледам филми за квантовата физика, нейното приложение в уж реалния ни живот. Убедена съм, че мога да изгоня този проблем от себе си.
Благодарна съм, че ви има, защото така и аз не се чувствам луда и с хиляди лица в този свят на хиляди реалности и възможности. Имам нужда от вашата помощ!

Здравейте,

Чудесно е, че имате нагласата за здравето като за нещо присъщо, а за заболяването – като за натрапник, който няма място в картата на вашата реалност.  Оттук нататък каквото и да направитe,  с подобна нагласа ще сработи, особено ако махнете това "сериозно съм решила" от сценария и вместо войнствен ("мога да изгоня този проблем") го направите несериозно-разрешително-увеселителен.

Скоро много се смях на едно видео, в което някакъв руски "лекар" предложи страхотна терапия точно за хемороиди. Та значи, намирате градина, в която се отглеждат краставички-корнишони, избирате си едно корнишонче, почиствате го, но не го късате и както е така, на стръка, за да се запази връзката с Вселената, както той обясни, събувате гащите и почерпвате хемороидите си. Аз съм убеден, че няма хемороид в света, който би издържал подобно свинско отношение към себе си и който не би побегнал скандализиран през глава.

Разбирам, че идеята може би скандализира и вас: малко хора биха се смалили дотолкова, че да клечат в полето с краставица в дъ-то, но си позволих да го дам за пример като илюстрация на това, че колкото по-абсурдно, несериозно и нелогично подходим към даден проблем, толкова повече увеличаваме възможността да пръснем проблематичното ригидно мислене, което е създало и поддържа съществуването му.

Може да пробвате идеята от "Животът може да е чудо" с молбата за напускане на болестта от "Здраво тяло" ЕООД.  Но като цяло – импровизирайте! Вие вече сте направили най-важното – променили сте отношението, а техниката няма чак такова значение, стига да ви вади от логиката на проблема. Ако повече ви харесва, четете любовни сонети на хладилника – това също гарантирано помага при хемороиди :-) .

След като сте прочели книгите и сте запознати с подхода, заповядайте – вие и всички читатели, във фейсбук-групата "Животът може да е чудо", където се раждат много забавни идеи.

Понеже става въпрос за здравословен проблем, ще използвам случая да обърна внимание на нещо друго. Напоследък ми прави впечатление, че се възприема един западен маниер да се търсят обяснения и причини за различни заболявания през духовни липси и дефицити. Все едно се създава нов класификатор на болестите, само че този път "духовен".

Според една такава класификация, хемороидите се появяват при гняв от миналото, както и при страх от раздяла, а за по-сигурно, ако не уцелят с първите две - от тягостни чувства. Че кой няма тягостни чувства понякога? При мен почти всички хора идват с тягостни чувства, причинени от неблагоприятната ситуация, в която са изпаднали. Не съм се сещал обаче да ги проверявам за хемороиди, но пък и те не са се оплаквали...

Аз не подкрепям тази психология, която вместо решения, дава все повече и по-изкривени обяснения на проблемите. Как помага това? Никак. И не само, че не помага, но даже вреди. Едно от първите упражнения, които правим на курсовете е наречено "обяснявкане". Идеята е да разберат участниците колко вредящи и филмиращи могат да бъдат подобни обяснения. Те  карат хората да се чувстват още по-зле (не стига, че човек трябва да се справя с физическа болка, но му дават за заякване и личностен дефицит). Освен това, обясненията от какъвто и да било характер отместват погледа на човека  оттам, накъдето трябва да бъде всъщност насочен: към ресурсите, които ще му помогнат да намери изход.

Ще дам още един пример. Хъркането, според въпросните класификации, означава "неспособност да се разделиш с остарели стереотипи". Аз пък препоръчвам на всички да прочетат как Ади се справи с хъркането на любимия си (откъса от книгата можете да прочетете ТУК, бел. ред. ). Той се раздели със старите си стереотипи, за които, предполагам,  хич и не е подозирал, точно за една нощ...

И за финал - един виц:
Дъщерята на Фройд влязла при баща си и му казала:
- Тате, сънувах банан. Какво означава това?
- Понякога бананът е просто банан, дъще – отвърнал Фройд.

Бъдете здрави!

П.П. Докато пишех, ми хрумна идея как да лекуваме тягостните чувства... С хемороиди! :-) Препоръчвам на всички, когато усетят тягостно чувство, да си изрежат от вестник няколко хемороида  и да си ги пъхнат в гащите. :-)

Алексей Бъчев ще представи лекция за кандидат-вълшебници "Животът може да е чудо" в рамките на фестивал "Окрий себе си" на 01.12.2012, в Модерен театър. Информация за събитието тук

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти