Как да говорим с децата си за коронавируса

вирус грип коронавирус дете майка дезифектант гел
Снимка: iStock

Коронавирусът е темата на годината. От нея се вълнуват и нашите деца. Как да говорите с тях за опасния вирус? Какво трябва да знаят? Ето какво трябва да им обясните, за да не изпитват страх и да не изпадат в паника.

Обяснете на децата си, че вирусът обикновено не е животозастрашаващ за здрави хора. Кажете им, че ако предпазните мерки се спазват, ще се заразят по-малко хора, съветва "Дойче Веле", цитиран от vesti.bg.

Съобразете се с възрастта на децата си

Приемете тревогите на децата сериозно. Но им кажете, че не бива да се притесняват твърде много и им обяснете какво биха могли да направят, за да се предпазят от заразата.

Спрете да си пипате лицето! Тези трикове ще ви помогнат >>>

Изградете им хигиенни навици

Кажете им, че най-важна е хигиената, научете ги да поддържат лична хигиена, да си мият ръцете често и правилно. Кажете им да кашлят и кихат в свивката на лакътя си и да не докосват хора, които кашлят или кихат около тях.

Обяснете на децата си, че не трябва да вярват на всичко

Децата трябва да се информират от достоверни източници. Кажете им, че не бива да вярват на всичко, което се появява във Фейсбук или другите социални платформи. Особено в социалните мрежи фалшивите новини се разпространяват изключително бързо. Ограничете достъпа им до социалните мрежи, ако ви се струва, че пораждат тревоги у децата ви.

Как да си направиш дезинфектант за ръце в домашни условия >>>

Давайте им добър пример

Децата често копират поведението на родителите си. Затова е добре да се замислите какви медии използвате вие самите и как се изказвате по въпросите, свързани с коронавируса.

Какво да правим, ако коронавирусът прерасне в пандемия

Още по темата:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти