Извиненията пречат в любовта

Извиненията пречат в любовта
Снимка: Thinkstock

Милена Родригес

Почти всички необвързани мъже и жени си имат "извинение" защо не са успели да привлекат половинката си или защо в момента не се срещат активно с някого. За едни проблемът е възрастта им, за други е теглото, за трети са доходите, за четвърти (тези, които четат психологическа литература) проблемът е в детството им и в начина, по който родителите им са ги третирали. Има хора, които смятат, че добри партньори трудно се намират. И накрая, има такива, които твърдят, че причината е мястото, където се е случило да живеят или работят.

А какво е вашето извинение да нямате връзката, за която мечтаете?

Всъщност каквото и да е то, вероятно не е много оригинално. Почти сигурно е, че е съвсем често срещано извинение.

Извинението може да се програмира в ума ви на толкова дълбоко ниво, че дори да не съзнавате какъв ефект има върху вас. Ако вярвате, например, че противоположният пол не е привлечен към вас, защото сте, да речем, с наднормено тегло, тогава просто няма да излизате и да си общувате с други необвързани хора. Няма дори да опитвате да се срещате и да създавате приятелства с потенциални партньори. Ще си решите, че е безсмислено. А подобна нагласа води до още по-тежки проблеми, като страх да говорите с хора, страх да правите нови неща и т.н. 
 
Но знаете ли какво?

Проблемът с вашето извинение не е, че имате такова. Проблемът е във факта, че извинението рядко има нещо общо с действителността. Заради него се превръщате в много нещастен човек, въпреки че то няма никакъв резон.

А ето и най-интересната част от феномена: каквото и да е вашето извинение, аз ви гарантирам, че има много, много необвързани на този свят, които са преодолели абсолютно същата ситуация (извинение) и са създали чудесна, удовлетворяваща връзка.

Да, може да съществуват хора, които няма да са привлечени към вас заради възрастта ви, теглото, височината, доходите или просто защото вие сте си вие. Разбира се, има някои мъже и жени, които придават важност само на подобни неща. Повечето обаче, се интересуват от вашето излъчване и как демонстрирате мислите и чувствата си. Ако знаете как да използвате личността и езика на тялото си правилно, можете да накарате другите да чувстват същото силно сексуално привличане, което вие изпитвате, когато видите атрактивен мъж или гореща жена.

Вашето извинение защо все още сте "single" идва от собствената ви умствена програма на очаквания и изисквания.

Да кажем, отивате на танци, където има много необвързани хора. Вашите изисквания и очаквания ви казват, че някой атрактивен мъж или гореща жена трябва да ви покани да танцувате. Но сте смазани, когато през цялата вечер никой не ви кани: цялата ви нагласа към любовта, противоположния пол, връзките, живота и дори към вашата привлекателност страда - не от това, което се е случило, а от предварително програмираните ви очаквания и изисквания.

Казано накратко: когато приемете, че вие сам (с вашето извинение) предотвратявате да срещнете някой специален човек, нагласата ви към всичко в живота ще се промени. Докато не разберете, че става въпрос само и единствено за вас самите и не осъзнаете, че имате контрол върху мислите си и начина, по който реагирате на хората, винаги ще вините другите и обстоятелствата.

Нека повторя: когато осъзнаете, че във вашето извинение няма резон (понеже съществуват много, много необвързани хора на този свят, които са преодолели тази същата ситуация), ще започнете съзнателно да препрограмирате ума си. Ще прилагате новата програма всеки път, когато нещо се случи във вашия свят, което ви прави нещастни, негативни, разочаровани, обезкуражени, несигурни и т.н.

Нека отново си представим, че отивате на танци, където има много други необвързани хора. Както винаги, на вас много ви се иска някой да ви покани. Но понеже никой не идва, вие съзнателно сменяте умствената си програма и решавате, че този път вие ще каните. И така, вероятно ще получите две или три съгласия от десет опита. Освен това, си решавате, че не само ще научите всички умения за това "как да ги накарате да ви поканят", но освен това следващият път няма да спрете да каните и ще подобрите резултата си - от три на пет съгласия. Плюс: ще се забавлявате, докато правите всичко това!

С умствената си програма на очаквания и изисквания вие бихте се обезкуражили и натъжили. Щяхте да си отидете вкъщи и да извадите бутилката с водка или пак да проливате сълзи над въпроса: "защо, защо на мен се случва?" Но с подобрената си "съзнателна" програма вие не сте нещастни, дори не сте разочаровани... Просто приемате, че трябва да промените някои неща. Решавате, че не сте жертва, защото притежавате властта да обърнете в своя полза нещата в живота си.

Разбирате ли какво имам предвид? За още по-голяма яснота, бих искала да ви дам друг пример: да кажем, вие сте се развели. Програмираните ви очаквания и изисквания ви казват, че бракът трябва да е за цял живот. Нещата обаче не са се развили според вашите "очаквания и изисквания", така че вие сте нещастни, не само защото отново нямате човек до себе си, но и защото вашият бивш партньор вече е преодолял раздялата - този неблагодарен... както и да е! Чувствате се използвани и изоставени. Освен това, вероятно сте ядосани, защото доходите, които са отивали за едно домакинство, сега издържат две.

Очаквали сте, че ако партньорът ви си тръгне, поне ще го направи по някакъв "свестен" начин. Но не е станало така. Сега сте много разочаровани заради неговата/нейната нечувствителност към вашите емоции и ядосани заради липсата на здрав разум, дълбочина или "класа" у този човек. Цялата ви досегашна представа за любовта, противоположния пол, връзките, живота и дори за вашата привлекателност е сравнена със земята. 

Само че почакайте! С вашата подобрена "съзнателна" програма не е необходимо да сте емоционално нокаутирани. Просто разбирате, че бившият ви партньор вероятно не е бил "подходящият" за вас и че заслужавате нещо по-добро. И ако трябва да сте честни пред себе си, бракът ви не е бил кой знае колко прекрасен. Сега дори сте разбрали, че този човек не е толкова свестен и в начина, по който подхожда към раздялата.

С вашата подобрена "съзнателна" програма вие не сте дълбоко нещастни. Съжалявате за това и онова, за някои неща, които е трябвало да кажете или направите по друг начин, но животът продължава. Разбирате, че сега имате възможността  да се промените в някои отношения и да направите нещата по-добре със следващия си партньор. Освен това, решавате, че не само ще научите всичко, което трябва да знаете, за да привлечете човек, който ви заслужава, но и следващият път ще бъдете по-добър съпруг/ съпруга (ще бъдете по-любящи, по-грижовни, по-емпатични, по-страстни във и извън спалнята, повече ще показвате любовта си, ще приемате по-сериозно обвързването). И ще се забавлявате, докато го правите!

Хиляди необвързани хора "се отказват" и тотално се отдръпват от активни срещи. Те буквално се крият в бърлогата си през останалата част от  живота си, като ближат емоционални рани! Колко е ненужно това похабяване!

Можете да продължите да си блъскате главата (което всъщност правите), като се опитвате да накарате света навън да се промени, така че да отговаря на вашите очаквания и изисквания. Ще ви струва много усилия, разочарование, провал и нещастие...

Или можете да решите да се отървете, да изоставите, да изхвърлите, да загърбите и да  изтриете вашите стари "очаквания и изисквания" , за да продължите напред и привлечете някой специален човек.

Бих казала, че, за да стигнете до момента, в който сте готови да изхвърлите очакванията и изискванията в кошчето за боклук, трябва да преминете през процес, който съдържа поне две стъпки: 

1) Първо, трябва да идентифицирате вашето извинение. След това трябва да се огледате около себе си за други необвързани хора, които са преодолели това същото "препятствие" (извинение). Те ще ви предоставят реални доказателства, че няма нищо фатално и необратимо. 

2) Трябва да сте искрени със себе си и да погледнете живота си такъв, какъвто е. Повече от всичко трябва да сте готови да помолите, да получите и да изслушате и позитивната, и негативната обратна връзка, която другите могат да ви дадат. Наистина трябва да потърсите по-дълбоки прозрения за себе си - така ще придобиете способността да създадете това, което искате по начина, по който го искате. Можете да го постигнете с добър приятел или като си потърсите добър консултант.

Спрете да агонизирате за това какво другите мислят за вас и просто тръгнете след мечтите си. Вслушвайте се в най-дълбоките си чувства и ако някой не може да оцени уникалността ви, продължете по пътя си. Рано или късно ще намерите човек, който вижда "красивото" у вас. 

А това ми напомня да попитам: познавате ли "красивото" у себе си? Мога да се обзаложа, че сте така потънали в извинението си, че дори не предполагате, че у вас има нещо "красиво", което някой би могъл да види. Нали ви казах: вашите извинения могат да се самопрограмират в мозъка ви толкова дълбоко, че дори да не разбирате ефекта, който имат върху вас.

Но вие можете да имате активен любовен живот, стига само да го искате!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти