Изложбите, заслужаващи внимание този месец

Изложбите, заслужаващи внимание този месец
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Тъкмо в самия край на краткия месец, точно преди да дойде пролетта, се усеща повей на младо, живо и много свежо изкуство.

Открих го в две много специални изложби  - едната на млади художници, финалисти в конкурс за съвременно изкуство в галерия "Нюанс", а другата – на "бившите" или по-скоро вечните млади, които белязаха промяната, онази – политическата, но и културната. Неин домакин и подстрекател е Софийската градска художествена галерия.  

Знаете ли какво е "финисаж"? Това е обявяване на финалисти в даден конкурс. На 26-ти февруари от галерия "Нюанс" учтиво ни канят на един такъв пре-любопитен финисаж, на който ще се обявят финалистите от конкурс за съвременно изкуство, организиран от галерията по случай първия ѝ рожден ден.

Участниците в надпреварата за парична премия и възможност за самостоятелна изложба творят във всички възможни жанрове на съвременното изкуство – живопис, графика, фотография, инсталация, видео арт.

Финалистите са отсяти от професионално жури, но крайният победител ще бъде избран чрез гласуване на публиката. Всеки, който е разгледал изложбата, и е избрал свой фаворит, може да пусне гласа си за него. Събралият най-много точки ще стане известен на 26-ти февруари - на "финисажа".

Без да има тема, в изложбата се откроява интересът към времето като категория и интерпретирането ѝ чрез най-различни средства. Ярко чувствителни към болките на деня, но и много смели, като изразност, са всички млади художници, показани тук, но аз бях впечатлена от работата на Деян Янев.

С много ирония и смелост, достойни за "Шарли Ебдо", тя представлява диптих, показващ сечението между модата, костюма, религиозната принадлежност и войната.

Смела и нестандартна е и композицията от поредица фотографии на фази на мухлясване на хляба, както и експонат на самия хляб. Този акт ни говори за тленността и за времето през възможно най-битовия, но и най-знаков обект.

Аз харесах и картините с писмата, и котешките очи и скулптурата на бебе с биберон и... Няма да издавам повече.

Най-добре идете и изберете своя фаворит. Няма да ви струва нищо, а на победителя пък това ще даде шанс да направи цяла експозиция и да се развихри.

Галерия "Нюанс" се намира на ул. Денкоглу 42. Изложбата можете да посетите от 13 февруари от 1 март 2015 г.

Не е възможно да се покаже как се е променил езикът на изкуството през последните тридесет години, но едно е сигурно - че обществените промени са изменили не само темите, но и жанровете в изобразителното изкуство. В амбициозния проект "Изкуство за промяна 1985-2015", чийто куратор е Мария Василева, а домакин Софийска градска художествена галерия, можете да видите буквално как сполетялата ни свобода и демокрация е променила начините на изразяване. От идеологически ангажираната живопис и графика изведнъж се скача в хепънинга, видео-арта, колажа, защото новите форми са единственият път към свободата и бунта.

Изкуството изведнъж става много важно, то излиза от галериите и отива на площадите, в парковете, в култовата градинка на Кристал, на покривите на учрежденията.

Към изложбата има и респектиращо двуезично издание от 384 страници, пълно с аналитични текстове, интервюта и илюстрации.

А сред художниците ще срещнете имената на Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Лъчезар Бояджиев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Даниела Олег Ляхова, Боряна Росса и Ултрафутуро, Венцислав Занков, дори и Светлин Русев.

Изложбата задава много въпроси, на които (уви) не можем да отговорим, тя ни замисля за това какво се случи с интелектуалците от 80-те и 90-те, които бяха тогавашните звезди – скандални, умни и невероятно харизматични. Защо днес те се превърнаха в аутсайдери, емигрираха или просто системата и нестихващият преход ги опитоми.

И тук, в тази изложба, от всеки експонат ни дебне негово величество Времето, неговият неумолим ход, документиран от смелите и дръзки акции и артистични жестове на "вечните млади".

Софийска градска художествена галерия се намира на ул. Ген. Йосиф В. Гурко 1. Изложбата можете да посетите от 20 февруари от 5 март 2015 г.

За мен тези две изложби са полюсите на една изстрадана и една подарена свобода – осъзнатото рушене на стереотипи тогава са ежедневието на младите днес. Меланхолията и носталгията на онова поколение срещу иронията на днешното.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти