Изкуството да се шляеш

Биляна Траянова

Неварите са местното население на долината на Катманду в Непал.

Тяхната уникална култура е оцеляла до наши дни, оставила след себе си шедьоври в архитектурата, златни принципи в артистичните занаяти, пренесла във времето чудното знание за създаване на красота.

Избрали сме този ден за обиколки из улиците на Бактапур. Името на този древен неварски град означава „място на поклонници“. 

Бил е най-голямото от трите неварски царства в долината Катманду, а също и столица на Непал през втората половина на 15-ти век. Днес е третият по големина град в долината, с население от над 80 000 души.

Тук са най-добре запазените непалски дворци, разположени в стария център. Бактапур е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради своите храмове, произведения от дърво, метал и камък.

Площад Дурбар в Бактапур е мозайка от пагоди и храмове, посветени на хиндуистки богове и богини. Една от най-внушителните постройки е манастир с изящно резбовани от дърво паунови прозорци, художествени фасади, решетъчните прозорци и гравирани колони. 

Бактапур е известен като град на фестивалите и празненствата. Тук честванията са всеки месец.

С концентрирането на хората в градовете и развитието на градската среда, къщите си неварите започнали да строят с прозорци към вътрешни дворове и най-вече, с тераси към улиците. Фасадите са симетрични и богати на резбовани дървени прозорци и врати. Обикновено къщите са на два или три етажа и там, където първият етаж не е превърнат в магазин, се виждат две съвсем малки прозорчета и ниска вратичка.

Спираме за по чаша кафе. В градината на галерията, която избираме, дърворезбари са заети с работата по новите си шедьоври.

Изкуството в Непал е посветено на възхвалата на боговете. Изкуство, религия и ежедневие са изпъстрени с образите на божества, присъстващи във всички дейности. Мотиви са взаимствани от хиндуизма и будизма, докато стиловете са навлезли по тези земи от Индия, Китай и Тибет.

Изкуството на дърворезбата е било гордостта на Непал в продължение на много векове. Изделията от дърво са част от традиционната архитектура на Непал и дърворезби са красили манастири, храмове, дворци и жилищни домове.

В неварската култутра всички налични повърхности от дърво, включително врати, прозорци, корнизи и покриви са красиво оформени и богато издълбани със сложни модели на геометрични, растителни, човешки и животински форми.

Дърворезба в Непал е неварско изкуство. Майсторите - невари използват техники, описани в средновековни текстове, които дават точни и специализирани инструкции за всеки аспект на този занаят. Изпълнението на декоративната работата трябва да бъде много точно, така че безбройните малки съставни части на един модел да се вписват перфектно, защото използването на пирони или лепило е немислимо.

Закачливи отблясъци от различни по големина метални съдове бързо ни преместват в другия край на площада. 

Продавачът ни запознава с пеещите купи - така ги нарича. Използват се за медитация, изцеление, за създаване на музика и са чест подарък по тези места. Всички купички са уникални, защото се изработват на ръка. Размерите, теглото и гласовете им са различни. Най-известните купи - певци са от Хималаите и често ги наричат ​​"тибетски пеещи купи."  Тези необикновени гонгове,  докоснати от дървени чукчета, увити с кожа, произвеждат обертонове и непрекъснат "пеещ" звук. 

По улиците на Бактапур е трудно да преминеш, заради безброй уникални произведения на местните занаяти и изкуства. Спираш на всяка крачка, любопитстваш, пазаруваш. Цветно и уютно е тук! Текстилните изделия от вълна, коприна, коноп и памук са впечатляващи.

Сребърна бижутерия, предмети, изработени от стъкло, кости и рога, керамика и кожа, броеници от семена и мъниста - без да се усетиш, можеш просто да изпразниш джобовете си и да се окажеш с доста свръх багаж… Единственото спасение е да не носиш кеш, защото в повечето малки магазинчета и сергии не можеш да платиш с карта.

Занаятите са се превърнали в основен източник на чуждестранни приходи и чуждестранна валута днес. Това е единственият добър източник на приходи, с добър международен пазар. Много предприемачи в страната и чужбина са привлечени от този сектор и развиват международна търговия. Има много непалски онлайн сайтове, от които можеш да поръчаш от занаятчийските изделия на Непал.

Земетресението с магнитуд 7.8, което удари Непал през април 2015 г., поврежда 116 обекта в историческия град Бактапур. От тях 67 са били напълно повредени, докато 49 са били частично повредени. Трусът поврежда значително площада Дурбар.

Реконструкцията и новото строителство на повредените исторически обекта ще струва над 293 милиона рупии.

Ще се шляем и ще пазаруваме! Щастливи сме, че отнасяме спомени със себе си, а най-вече заради това, че помагаме на хората, преживели ужаса на разрушителното земетресение. Всяка стотинка, похарчена за туризъм, е инвестиция в опазването на културното наследство на света.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" за в събота, 20 февруари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Ден, след който не можеш да заспиш

Как любопитството лекува страха

Дивото зове...

"Майката" на всички билки

Откъде идва най-качественият чай на света?

Вълшебният плод, който замества хляба и ориза

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти