Следващият Джеймс Бонд: Какво е бъдещето на агент 007?

Следващият Джеймс Бонд: Какво е бъдещето на агент 007?
Снимка: netinfo

Бонд, Джеймс Бонд. Фраза, сякаш стара колкото седмото изкуство, запечатана завинаги в глобалната попкултура и извикваща любопиство и вълнение у милиардите зрители по света дори 55 години след първото си изричане.

Агент 007 по всяка вероятност ще се завърне в киносалоните през 2019 година и спекулациите, че Даниел Крейг се е съгласил да играе легендарната роля за пети път, се превърнаха в повод за написването на този материал. Бъдещето на най-прочутия филмов шпионин е гарантирано след страхотните финансови постъпления и позитивните критически отзиви за последните два филма за неговите приключения – но на кого ще принадлежат смокинга и пистолета следващия път, когато ги видим на големия екран?

Изборът на студиото: Даниел Крейг
Изборът на Даниел Крейг за амплоато на Джеймс Бонд предизвика масови протести, заплахи за бойкот и какви ли не други прояви на негативно отношение още през 2004 година, когато стана ясно, че той ще получи ролята на митичния шпионин. Причините са ясни: Крейг е русокос, синеок, висок е под 180 сантиметра и още на 36 години, когато се снима в „Казино Роял“, имаше вида на 45-годишен слабоват английски чичо от лондонска бирария, какъвто има и до днес.

Днес голяма част от така наречените „хейтъри“ са се превърнали във фенове на този нов Джеймс Бонд, който няма нищо с физическата визия на персонажа на сър Йън Флеминг. Причините за това също са лесни за отгатване: макар и тотално различен на външен вид от класическия Бонд, в четирите си филма дотук Крейг закова личностните характеристики на саркастичния, безпощаден и сексистки настроен шпионин в нюансирани превъплъщения, за които два пъти бе номиниран за „БАФТА“ за главна мъжка роля.

Разбира се, заслугата в случая е колкото на Крейг, толкова и на гримьорите, стилистите, дизайнерите и най-вече сценаристите, направили неговия Бонд атрактивен от физическа и художествена гледна точка. Но тук вече идва моментът да си поговорим и за проблемите пред бъдещето му в ролята на агент 007.

На 49 години актьорът е далеч от физическата си младост и всички фантастични каскади, с които са пълни филмите за Джеймс Бонд, стават все по-нереалистични за изпълнение от човек с неговия вид.

Снимка: netinfo

Да не говорим пък за романтичните похождения – последният филм с Крейг в ролята на агент 007, „Спектър“, благоразумно заложи на Моника Белучи в една от ролите на момичетата на Бонд, но до младата Леа Сейду застаряващият Крейг изглеждаше странно, неуместно и дори малко отблъскващо. Никой не иска повторение на последния филм на Роджър Мур в ролята на Бонд, в който 57-годишният актьор преспа на екрана с 4 жени, на които спокойно можеше да бъде баща в реалността.

Друг фактор във връзка със завръщането на Крейг в ролята на агент 007 е фактът, че „Спектър“ свърза в затворена верига събитията от предходните три филма от поредицата и предостави на тази реинкарнация на Бонд идеален завършек. За съжаление, живеем в свят, в който на никой не му пука за логични завършеци, стига поредиците да продължават да правят пари.

Затова и продуцентите явно искат да продължат печелившата формула на „Спектър“ и „Скайфол“, като върнат Крейг в ролята на легендарния шпионин. Самият актьор заяви в промоционално интервю през 2015 година, че по-скоро би си срязал вените, отколкото отново да изиграе Бонд, но година по-късно запя съвсем различна песен, като заяви, че има най-страхотната работа на света и би се върнал към ролята толкова пъти, колкото го поканят. Какво ще каже сега, през 2017 година, предстои да разберем, но не пречи да поспекулираме малко и с други опции за развитие на поредицата.

Снимка: netinfo

Изборът на феновете: Идрис Елба

В 21-ви век, ерата на прогресивния либерализъм и политическата хиперкоректност, открай време се говори за първия чернокож Джеймс Бонд. Уил Смит бе сред актьорите, които се спекулираха за наследници на Пиърс Броснан още през 2003 година, а и на Даниел Крейг през 2009-а, когато не бе ясно дали актьорът ще продължи да играе агент 007. От началото на това десетилетие обаче друг чернокож актьор е фаворит на феновете на Бонд.

Идрис Елба е известен от редица роли в киното и телевизията, макар и никога да не е бил водещата звезда на голям блокбъстър. Никой обаче не може да отрече, че притежава всички качества да бъде Джеймс Бонд. Плътният му глас, съвършено правилните черти на лицето и покоряващата му усмивка отговарят на предполагаемия чар на агент 007 и светкавично могат да придобият суров и дори леко страшен оттенък в напрегната ситуация.

Снимка: netinfo

Проблемите пред Елба в ролята на Бонд не са външният му вид или качествата му, а най-вече възрастта му. Актьорът е едва 5 години по-малък от Даниел Крейг и трудно би могъл да направи повече от три филма като агент 007 преди също да има нужда от по-млад заместник. Освен това през август ще го видим в ролята на Стрелеца Роланд Дисчейн в научнофантастичния уестърн по романите на Стивън Кинг „Тъмната кула“ и ако филмът има финансов успех, Елба може да е ангажиран с продължения за още доста години напред.

Супергероите: Майкъл Фасбендър, Хенри Кавил, Бенедикт Къмбърбач, Том Харди.

Всеки един от тримата изброени актьори е утвърден секссимвол. Всеки един от тях в по-малка или по-голяма степен отговаря на характеристиките и качествата, които се очакват от един агент 007. И, за съжаление, всеки един от тях вече е ангажиран с главна роля в касова поредица, която ще му попречи да приеме ролята на Джеймс Бонд.

Шпионските филми за агент 007 са сред най-пищните и скъпи продукции в киноиндустрията. Снимачният процес на всеки от тях отнема минимум около половин година, плюс няколко месеца за подготовка, репетиции, допълнителни снимки и реклама на филма в седмиците преди премиерата му. Точно и затова е почти невъзможно за Магнито, Супермен, Доктор Стрейндж или Венъм да бъде и Джеймс Бонд в малкото месеци от годината, в които е свободен от супергеройските си задължения, колкото и много ролята да подхожда на всеки един от тях, особено на Кавил. Освен пък... ако някой от тях все пак не успее да съвмести двете роли. Нали все пак са супергерои?

Снимка: netinfo

Изборът на автора: Крисчън Бейл (в комбинация с един добре известен режисьор...)

Тази седмица по кината излиза историческият епос по събития от Втората световна война „Дюнкърк“ и режисьорът му Кристофър Нолан даде редица интервюта в медиите по повод приближаващата премиера. В разговор за списанието „Плейбой“ Нолан призна, че продуцентите на поредицата за Джеймс Бонд са се свързали с него с предложение да режисира следващия филм за приключенията на агент 007.

Творческият гений зад „Мементо“, „Престиж“, „Генезис“, „Интерстелар“ и, разбира се, „Трилогията за Черния рицар“ обаче е отказал въпросното предложение с думите, че в момента поредицата има изграден стил и няма нужда от него. Нолан добавя в интервюто си, че за в бъдеще би приел подобна оферта, ако става дума за рестарт на поредицата и нов Джеймс Бонд, чийто облик да определи именно той.

В една такава ситуация актьорът за ролята на агент 007 е пределно очевиден: Крисчън Бейл. Носителят на „Оскар“ и Кристофър Нолан създадоха дефинитивната филмова трилогия за Батман на големия екран между 2005 и 2012 година, променяйки из основи концепциите за летен блокбъстър, комиксови филми и комерсиално кино като цяло.

Снимка: netinfo

В момента актьорът е на 43 години, но дори бърз поглед върху негови снимки от 2007 и 2017 година ясно показва, че актьорът има една от човешките дарби, с които Даниел Крейг очевидно не се е родил: младолик е. Бейл е родом от Великобритания (по-точно от Уелс, но се идентифицира като англичанин), висок е 184 сантиметра, неколкократно е засвидетелствал страхотна физика и много пъти се е появявал в класациите на различни списания за най-сексапилни хора в света. За актьорските му умения красноречиво говори блестяща филмография и редица награди.

Допълнителен положителен фактор в случая е, че Бейл не се е изявявал в голям комерсиален филм от 2012 година и „Черният рицар: Възраждане“ насам, където бе режисиран именно от Кристофър Нолан. Оттогава насам актьорът се е отдал на работа в нискобюджетни артистични проекти и е вървял по червения килим единствено на церемонии за връчване на награди и фестивали на независимото кино. Може би е дошъл моментът отново да огледа банковата си сметка, да поработи по-продължително време, а и да зарадва многобройните си фенове по света, които не са го виждали в големите киносалони от доста време насам.

Снимка: netinfo

А ако Нолан режисира и Бейл играе главната роля, какво пречи да видим и други актьори от трилогията им от филми за Батман в поредицата за агент 007? Гари Олдман в ролята на класически злодей? Сър Майкъл Кейн като Ем или Кю? Морган Фрийман като президента на Съединените щати или шефът на ЦРУ? Ан Хатауей или Марион Котияр като момиче на Бонд? Възможностите са безкрайни и, честно казано, зашеметяващи.

За съжаление, колкото и да си мечтаем и да спекулираме, само бъдещето ще покаже кой ще носи смокинга и пистолета на Бонд занапред. Едно нещо, около което всички обаче можем да се обединим, е надеждата, че друг от слуховете около бъдещето на поредицата ще се сбъдне и че Адел ще изпълни отново песента от следващия филм за агент 007. С благодарности за дългия изчетен материал и с пожелания за хубав ден или нощ ви оставям със ‘Skyfall’.

Прочетете още от Георги Петров:

Пет касови филма, които помитат всичко със своите силни главни героини

В очакване на Райън Гослинг

От затворническата килия до червения килим: Марк Уолбърг и най-добрите му роли в киното

Джони Деп: Разводи, провали или хрониката на една падаща звезда

Чарлийз Терон - ледената кралица на Холивуд

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти