От затворническата килия до червения килим: Марк Уолбърг и най-добрите му роли в киното

Марк Уолбърг
Снимка: Getty

Престъпник, затворник, рапър, модел на мъжко бельо, екшън звезда, екранен комик, номиниран за „Оскар“ актьор – доста впечатляващ списък от професионални превъплъщения, не мислите ли? На възраст от 48 години роденият на 5 юни 1971 г. Марк Уолбърг е бил всичко това и актьорската му кариера не показва признаци на забавяне.

Уолбърг е роден и израства в не особено приятна част от Бостън, Масачузетс. Житейският му път преминава през познанства и приятелства със закоравели бандити и побойници, покрай които самият Уолбърг често криви от правия път. В крайна сметка престъпните му премеждия го довеждат до кратък престой в градския затвор и му вдъхват решителността да сложи край на тази част от живота си.

В началото на 90-те години Уолбърг е познат като Марки Марк, фронтменът на ‘The Funky Bunch’, и името му се оказва на върха на престижната класация „Билборд“ с хитовия сингъл ‘Good Vibrations’ от 1991 година. Поддържаната физическа фигура и набраната популярност като рапър отварят още врати в света на шоубизнеса за Уолбърг и той бързо се оказва рекламно лице на мъжко бельо за популярната модна линия „Келвин Клайн“.

Но да бъде популярен основно с плочките на корема си и с единствената си известна песен, се оказва категорично недостатъчно за креативна личност като него. Още от средата на 90-те години той започва да прави опити да навлезе в актьорската професия. Големият му пробив идва през 1999 година с проект, за който ще стане дума малко по-надолу в статията, и оттогава насам Уолбърг е изградил достойна за уважение филмография, изпълнена с критически и комерсиални хитове от почти всички популярни жанрове в киното.

Независимо дали играе драматична или комична, главна или поддържаща, героична или семпла роля, Уолбърг подпечатва всяко свое превъплъщение на екрана със собствената си марка непринудена и естествена човечност.

Зрителят лесно може да се идентифицира с неговите персонажи, тъй като лесно може да се постави на мястото на Уолбърг – без да е натрапчиво чаровен като Джордж Клуни, очевадно изваян като Дуейн Джонсън или хамелеон като Гари Олдман, той притежава това неуловимо ‘every day’ качество, този подвеждащо делничен вид, който издърпва зрителя във вихъра на екранното действие и спокойно му дава перспективата на главния герой.

Марк Уолбърг
Снимка: Getty

Тази седмица по кината в цял свят излиза нов филм с Уолбърг в главната роля. Причините, поради които той участва в него, са две: приятелството му с режисьора Майкъл Бей и солидния чек, който е получил при подписване на договора.

Няма да спомена заглавието на този филм, тъй като той е част от поредица, която смятам за равносилна на раково заболяване в организма на съвременното кино. Но пък участието на Марк Уолбърг дава чудесен повод да разгледаме петте най-добри роли в актьорската му кариера дотук и да си ги припомним в домашна обстановка. Да започваме!

5. ‘The Other Guys’/„Ченгета в резерв“
Уолбърг се е изявявал в множество комични роли през кариерата си, но рядко е бил част от толкова забавен проект, колкото е „Ченгета в резерв“. На екрана той си партнира с комика Уил Феръл, с когото изпълняват ролята на двойка непохватни и смехотворни полицаи. Двамата трябва да завършат случая на двете най-страшни ченгета в участъка, изиграни от Дуейн Джонсън и Самюел Джаксън, след като те са извадени от строя.

Снимка: netinfo

Ако Джонсън и Джаксън илюстрират единия полюс в полицейската професия, а Уил Феръл – другият, то Уолбърг е поставен в средата на спектъра на компетентността. Именно защото не е нито твърде несръчен и срамежлив, нито твърде блестящ и остроумен, неговият персонаж е най-лесно достъпен за зрителя, функционира като ефикасен контрапункт на останалите карикатурни герои и акцентира върху вродените качества на Уолбърг, за които стана дума по-горе в статията.

4. ‘Three Kings’/„Трима крале“
Спомняте си, че няколко параграфа по-нагоре ви споменах за филм от 1999 година, който дава на Уолбърг големия му пробив в киното, нали? Е, това е той. „Трима крале“ събира на снимачната площадка младият тогава актьор с режисьора Дейвид О. Ръсел и стартира партньорството им, което по-късно се материализира под формата на още доста страхотни филми.

Комичният военен филм събира Уолбърг на екран с Айс Кюб и Джордж Клуни и сатиризира с деликатен хумористичен тон и точно позиционирани драматични моменти обстановката в Близкия Изток. Тримата главни герои се допълват до съвършенство, а изпълнителите в ролите засвидетелстват страхотна химия помежду си. Филмът се явява като пробив не само за Уолбърг, но и за Клуни, известен дотогава основно с ролята си в сериала „Спешно отделение“, както и за режисьора Ръсел.

Снимка: netinfo

3. ‘Lone Survivor’/„Самотният оцелял“
Само в рамките на три години режисьорът Питър Бърг направи три трилъра по истински случаи от съвременната американска история с Марк Уолбърг в главната роля. И ако в другите два на екрана се подвизават цели ансамбли от талантливи актьори, то „Самотният оцелял“ със сигурност ни представя Уолбърг в най-добра светлина, тъй като се осланя предимно на неговите качества.

Почти 20 години след успеха на комедията „Трима крале“, в ролята на Маркъс Лутрел актьорът представя другото лице на войната – гротескно, грозно и безкрайно драматично. Напрежението тлее в целия ход на сюжета, а престрелките и експлозиите избухват не за удоволствието на тийнейджърите в публиката, а за ужаса на участниците в екранното действие. За ролята си в „Самотният оцелял“ Уолбърг получи почти универсални похвали от критиците и редица номинации за престижни награди – и не без основание.

Марк Уолбърг
Снимка: Universal Pictures

2. ‘The Fighter’/„Боецът“
Партньорството между режисьора Дейвид О. Ръсел и Марк Уолбърг стартира с „Трима крале“ през 1999 година, но вероятно достига върха си през 2010 година с боксовата драма „Боецът“. Филмът обра редица престижни отличия, включително награди „Оскар“ за поддържаща мъжка и поддържаща женска роля съответно за Крисчън Бейл и Мелиса Лео.

Това, което мнозина възторжени критици пропуснаха да споменат в рецензиите си, в които хвалеха до небесата безподобния Бейл и по-възрастната Лео, е, че без Марк Уолбърг на екрана до тях, ролите им изобщо нямаше да получат такова внимание.

В главната роля на боксьора Мики Уорд актьорът играе вероятно единственият здравомислещ и уравновесен персонаж в цялото действие. Мотивациите му са прости, действията и целите му са лесно обясними, реакциите му са логични и будят единствено симпатия и съчувствие на фона на безумията, които се случват около него и възпрепятстват кариерата му.

Марк Уолбърг
Снимка: Paramount Pictures

Облегнати на този семпъл контрапункт от прости човешки добродетели, останалите актьори на екрана изпълняват някои от най-неортодоксалните и впечатляващи роли в кариерите си, но категорично не успяват да засенчат Марк Уолбърг в ролята на „Боецът“ от заглавието на филма.

1. ‘The Departed’/„От другата страна“
Лентата, която най-после донесе на легендарния Мартин Скорсезе отдавна заслужения му „Оскар“ за режисура през 2006 година и също грабна наградите за най-добър филм и най-добър сценарий, има един от най-добрите актьорски състави, събирани в историята на киното.
На екрана рамо до рамо се подвизават Леонардо ДиКаприо, Мат Деймън, Алек Болдуин, Мартин Шийн и неподражаемия Джак Никълсън. Никой от тях не получава номинация за „Оскар“ за ролята си във филма. Но Марк Уолбърг получава.

Ако това не е достатъчно красноречиво за засвидетелстваното от актьора ниво в ролята на сержант Шон Дигнъм, не знам какво би било. Черпейки вдъхновение от богатия си житейски опит и от факта, че действието се развива в родния му Бостън, Уолбърг заковава всяка цинична шегичка, всяка остроумна провокация, всяка възможна реплика, вписани в сценария на Уилям Монахан.

Снимка: netinfo

Никой не може да снеме зрителското внимание от него, независимо с кого споделя сцената, и никой не може да го надговори в нито една ситуация. Ролята сякаш е била написана за Уолбърг и той се възползва от златната възможност да блесне в пълна степен. Филмът като цяло е истинска модерна класика и когато и да решите да си го припомните, няма да сбъркате.

А сега, независимо къде се намирате или какво правите, Марк Уолбърг и ние ви пожелаваме положителните вибрации да не напускат тялото ви!

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти