Историята на сутиена: Кой го е изобретил и как се е променил през годините

сутиени
Снимка: Getty

Историята на „държачите на гърди“ (така се превежда думата „сутиен“ от френски) води началото си от Древния свят. Египетските жени носели ленени ленти за глава и покривали бюстовете си с тях не само за красота и естетика, но и за отбелязване на социален статус. Така висящите гърди са били характерни за плебеите и просяците, а елитът е носел прототип на сутиен.  

Подобна ситуация възниква в Древен Рим. Жените носели превръзки от плътна кожена тъкан, но не на гърдите, а под тях. Факт е, че за римляните гърдите, които не са покрити от бельо, са били свързани с варварите, а сутиените са служили като инструмент, подчертаващ превъзходството на велика цивилизация. 

сутиени
Снимка: Getty

В Древна Гърция корсетите са били използвани като бельо за поддържане на гърдите. Хипократ ги е използвал при лечението на ортопедични заболявания, а няколко века по-късно, през Средновековието, корсетът е предназначен да модифицира тялото, за да отговаря на съвременните стандарти за красота.  

В историята има случаи, когато корсети са били носени, за да се скрие непланирана бременност. През 1461 г. испанската кралица Изабела Португалска забременява от любовника си. Когато не е възможно да скрие корема си от съпруга си, тя си поръчва корсет със стоманени пръстени, и силно стяга корема си. Кралица Изабела I пък принуждава бременните прислужници да носят корсети. Поради стегнатото завързване, бременността на много момичета завършва със спонтанен аборт, а някои дори умират. Въпреки това корсетите продължават да се носят до 1908 г. 

сутиени
Снимка: Getty

Някои модни историци са сигурни, че корсетите са използвани за промяна на фигурата, докато други смятат, че са били необходими за коригиране на стойката и предотвратяване на гръбначни изкривявания. В ерата на викторианския морал жените са били убедени, че тялото и умът трябва да бъдат компресирани в определена форма. Правилната стойка се учи от раждането: бебетата се повиват плътно, така че телата и крайниците им да са прави.  

С появата на концепцията за „новата жена“ в началото на 20-ти век движението на суфражетките започва да се развива бързо. Момичетата вече имат право да участват активно в социалния и политически живот и да разрушават каноните на патриархалния начин на живот. През 1884 г. е изобретен „безопасният“ велосипед. Това накара жените да сменят гардероба си и да се отърват от корсетите, които затрудняват движението. Започват да се появяват алтернативи. През 1889 г. на Световното изложение в Париж е представен първият прототип на бельо, което поддържа гърдите, с презрамки на раменете. Неговата създателка, френската майсторка Ермин Кадол, е уморена да изпитва неудобството на корсета, когато играе тенис. Тогава тя решава да отреже частта, която ограничаваше движението, и добавя сатенени панделки. 

сутиени
Снимка: Getty

Десет години по-късно, през 1899 г., шивачката Кристина Хард от Дрезден демонстрира ново изобретение в Занаятчийската камара, което има чашки за гърди. По нейна идея такъв сутиен трябва да поддържа извивките на жените, без да ограничава естествените им форми.  

През далечната 1910 г. младата жителка на САЩ, Мери Фелпс Джейкъб, подготвя костюм за дебютантски бал. Момичето има великолепен бюст, поради което закупеният корсет не може да пасне. Мери моли прислужницата да й приготви два джоба, за да направи нещо подобно на горнище с халтер. На бала изобретението на дебютантката е забелязано от приятелите й. Те веднага искат същата удобна и лесна за носене дреха. Няколко години по-късно Мери Фелпс се омъжва, основава собствен магазин за бельо и на 3 ноември 1914 г. получава патент № 1115674 за продукт, наречен Backless Brassiere или „сутиен без гръб“. Година по-късно тя патентова изобретението си и получава няколко поръчки от универсални магазини, но нещата изобщо не вървят добре. Тогава съпругът й принуждава Мери да продаде патента на Warner Brothers Corset Co. за $1500. 

сутиени
Снимка: Getty

През бурните години на 20-те започва модата на плоските гърди и се появява движението flapper - слаби момичета с малки гърди и неопределена талия. Те препоръчват носенето на сутиени с бандо, които скриват извивките им. Сутиените се смятат за нещо като средство за подчинение, така че те трябва да претърпят незабавна трансформация, за да освободят женските тела от оковите.  

Въпреки това, не всички са съгласни с тенденцията за плоски гърди. Шивачките Енид Бисет и Айда Розентал създават поддържащ силует с чашки. Първоначално се пришиват върху рокли, но след това започват да го продават като отделен елемент от облеклото. Тези жени също мислят за размера на чашката. Първоначално всички сутиени са с еднакъв размер, тъй като са направени от разтеглив материал, но шивачките променят тъканите и разширяват линията до четири варианта: A, B, C и D.  

През 40-те години на миналия век сутиените са създадени специално за холивудските актриси. Предприемачът Хауърд Хюз създава модел дамски сутиен специално за Джейн Ръсел за снимките на филма The Outlaw. Това бележи началото на ерата на сутиените с пирамидална форма на чашка, придобил особена популярност още през 50-те години на миналия век. 

сутиени
Снимка: Getty

През 1965 г. австрийският дизайнер Руди Гернрайх вкарва тенденцията за меки материали и създава найлонов сутиен, с който жените да не чувстват дискомфорт. До 80-те години на миналия век сутиените отново се променят, тъй като жените започват да се интересуват от бягане и се нуждаят от сутиен, който поддържа добре гърдите им.  

Три американки (Лиза Линдал, Хинда Милър и Поли Смит) влизат в историята като създателките на първото спортно горнище. Те изпитвали дискомфорт, тъй като по време на джогинг сутиенът с банели се впивал в кожата с металните си части и протривал гърдите. За да създадат спортна версия на сутиена, те са използвали презрамки, които мъжете спортисти носели, за да предпазят слабините си.  

Реформата на сутиените се провежда през 1990-те и 2000-те години, благодарение на кампанията на Wonderbra "Hello Boys". Този елемент от бельото е сексуализиран, губейки принципите на комфорт и подкрепа за жените. Те започват да привличат супермодели за реклама и да организират шоу на ангелите на Victoria's Secret.  

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти