Колко е важно да (не) спиш със сутиен?

дневен жена легло
Снимка: Pexels

Някои казват, че носенето на сутиен по време на сън причинява увисване на гърдите, но пък Мерилин Монро си е лягала с тази част от бельото с цел да се противопостави на гравитацията.

Кой тогава е прав и има ли влияние преспиването с бельо върху размера, формата или състоянието на гърдите?

Лекари от Лондон казват, че увисването на гърдите е неизбежен процес, който настъпва с напредването на възрастта при жените, a причината е свързващата тъкан, която губи от еластичността си с времето.

Освен нея, съществуват и още фактори, които се отразяват на процеса – гени, пушене, бременност и кърмене, значителна загуба или натрупване на тегло, а дори  и висока физическа активност. Големият брой фактори, които имат достатъчно въздействие, затруднява преценката за влиянието на сутиена.

От научна гледна точка, увисването се причинява от ефекта на гравитацията върху масата на бюста. Затова и по-големите бюстове увисват повече заради по-голямото количество мастна тъкан.

5 знака, че не носиш правилния сутиен

Когато обаче лежиш, ефектът на гравитацията избутва тъканта обратно към гръдния кош. Това обезсмисля носенето на сутиен в леглото, тъй като гърдите слягват естествено.

Затова и специалистите предполагат, че по-продължителното време, прекарано в легнало положение (независимо дали носиш сутиен, или не) може да предотврати увисването в дългосрочен план. Това обаче означава повече от 7-8 ч. сън, а кой би искал да лежи по 15 ч. на ден само за да се увери, че ще има стегнати гърди, когато влезе в менопауза?

И така, изводът е, че сутиенът най-вероятно не влияе по никакъв начин върху вида на гърдите.

Полезни съвети за трудно заспиване и безсъние

Какви други влияния обаче може да има той при носене през нощта?

Ако е стегнат, сутиенът често оставя следи по кожата. Носенето му по цяло денонощие няма да помогне за възстановяването ѝ, а даже причинява по-дълбоки вдлъбнатини с времето

Освен на гърдите, сутиенът може да се отрази върху кръвоснабдяването на околните зони. Това затруднява жизненоважни функции като изтласкване на токсични вещества от тялото.

Затова най-добре дръж сутиена си надалеч от леглото – той може да наруши и качеството на съня, особено ако е с метални банели.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти