Има ли формула за отключване на доброто у другите?

Има ли формула за отключване на доброто у другите?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, Алексей!

Поздравявам Ви за гъвкавите решения, които предлагате за всеки проблем.

Моето искане е леко егоистично, имайки предвид нещастните съдби на много хора, но би могло и да се погледне от алтруистка гледна точка - търся някаква универсална форма за отключване на доброто у другите... Не винаги сработват усмивките и милия тон. Често хората без видима причина си изкарват всичко на теб. Искам позитивна промяна, положителна нагласа, искам малко повече доброта, искам сърцата на хората да са отворени, ако можех и да се справям с всичко...


Здравейте,

Вашето искане е интересно: универсална форма за отключване на доброто у другите.
Нека да разгледаме искането ви поред.

Първо: универсалната форма. За съжаление, не мога да ви дам такава. Един от акцентите на метода, по който работя и който е изразен много ясно от Ивинела Самуилова в първата книга е, че този подход не предлага универсални рецепти и алгоритми.

Подходът е ориентиран към възможностите за използване на онези ресурси, до които човек може да стигне според личната си способност да се отърве от вредящите и възпрепятстващи модели и да използва потенциала, който му е на разположение. В тези модели влизат, както е посочено в книгата, кое е "реално и нереално", "възможно и невъзможно", а също и "добро и лошо".

И така стигаме до втората ви заявка: отключване на доброто у хората. С потенциала, който имаме на наше разположение, отключването не е проблем. Какво обаче е "доброто у хората"? Съдейки по продължението на писмото ви, бих могъл да предположа, че става въпрос за вашите интерпретации на това какво е добро и как хората трябва да се отнасят "добре" към вас, за да не нарушават комфорта ви (и да не "си изкарват всичко на теб", както се изразявате).

Всъщност искането ви за положителна нагласа трябва да бъде обърнато към вас самата. Ако вас ви впечатляват отрицателните прояви на хората (т.е. тези, които вие дефинирате според собствената си карта като такива), отменете тази ваша нагласа и на нейно място положете друга, която ще отразява други поведения, които на вас ви харесват и пасват повече.

За да направите това пренастройване на нагласата си, може да опитате една от базовите техники, с които започваме да боравим в курсовете "Животът може да е чудо": "одобрявам" – "отменям".

Упражнението е много лесно. Единствено се изисква да внимавате и да отразявате както "лошото", така и "доброто" поведение на хората спрямо вас. Всеки път, щом някой се държи по начин, който за вас не е приемлив, си казвайте: "Отменям!" и подминавайте.
Обратно – щом получите отношение, което за вас е "добро", поощрете го, като заявите: "Одобрявам!".

Така, полека-лека, ще започне да ви прави впечатление, че поведенията, които сте одобрявала, ще се срещат все по-често във вашата реалност, докато "лошите" ще изчезнат от нея.

Използвам тази възможност да поканя вас и читателите на Edna на летния базисен курс "Животът може да е чудо", където се разглеждат основните принципи и базови техники на подхода, по който работя.

Ще завърша с един от тези принципи, който е и синтезиран отговор на вашия въпрос: "Не работим директно със ситуации и хора, а с нашето отношение към тях".

Поздрави,
Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти