Идея за кратко лятно прохладно бягство: Ковачевица

Идея за кратко лятно прохладно бягство: Ковачевица
Снимка: Къща за гости Лаванда

Мария Николова

Когато дойде лято, всички търсим прохладни райски кътчета, където можем да отпочинем пълноценно и да се насладим на сезона в прегръдката на природата.

И дори да нямаме възможност за дълга едноседмична почивка, да успеем да "избягаме" за един уикенд в разкоша на планината.

И преди сме ви разказвали за западната част на Родопите и малкото китно селце Ковачевица, което се намира на около 20 км ОТ Гоце Делчев. (Припомнете си тук)

Селото е разположено на река Канина и е една прекрасна идея за кратко лятно бягство от горещината в града през уикенда.

Според историческите справки, селището възниква през втората половина на 17-ти век. За името му съществува интересна легенда: След смъртта на изкусния ковач и дюлгерин Марко, жена му Гина поема съдбините на осиротялото семейство.

Когато близки и познати от околните селища отивали при нея казвали: "Отиваме до Ковачевица", т.е. до жената на ковача.

Така, в течение на времето, се утвърдило името на махалата, около която по-късно се групирали всички околни къщурки, за да се бранят от зачестилите разбойнически нападения и поставили началото на сегашното село Ковачевица.

По време на Възраждането Ковачевица се оформя като един от просветните центрове на България, а заради типичната си възрожденска архитектура през 70-те години на XX век се превръща в исторически и архитектурен резерват.

Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата "Св. Никола. В нея е творил мелнишкият зограф Яков Николай.

Тук, сред тесните калдъръмени улички, цари спокойствие и човек лесно може да "презареди" батериите си, да прочисти ума и мислите си и да почерпи вдъхновение от атмосферата...

Е, разбира се, и да отседне в типична ковачевска къща в народен стил и да опита традиционни български ястия, приготвени от домашно отгледани храни.

Любителите на селския туризъм и колоезденето ще оценят факта, че именно от Ковачевица тръгват няколко туристически маршрута до водопад "Синия вир" и местността "Кози камък".

Само на 8 км от Ковачевица се намира друга популярна дестинация за селски туризъм - село Лещен. В района са още селата Долен и Рибново.

Точно тук се намира и една от малкото в България къщи за гости - "Лаванда", която съчетава автентичната ковачевска архитектура и модерни удобства. Тя предлага и малко по-различен и така популярен напоследък здравословен туризъм – програми с пилатес на открито, вело преходи, меню с био продукти и уникални домашни сладка и ликьори, приготвени с горски плодове от района. Почивката в такава къща за гости е много добра възможност за атрактивни разходки на чист въздух сред природата и качествено релаксиране извън града в края на дългата лятна работна седмица.

А когато се разхождате из Ковачевица, не забравяйте да правите снимки, защото това е селото, в което са заснети най-много българския филми, 20 на брой, между които и "Мера според мера", "Мъжки времена" и много други.

Какво чакате? Предупредете шефа си, че този петък ще работите до обяд, съберете семейството и приятелите и напред към Ковачевица!

Прочетете още:

Необикновената къща на лавандулата

Ковачевица: кътче от рая в Родопите

Здравословната тенденция на 2016-а: Пилатес на открито

Кои са любимите ни дестинации в България

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти