Здравословната тенденция на 2016-а: Пилатес на открито

Здравословната тенденция на 2016-а: Пилатес на открито
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Едва ли има жена, която поне веднъж в живота си да не е чувала думичката Пилатес. От приятелки, от реклами на спортни студиа, от интервютата с холивудските звезди, които честичко разказват колко много Пилатес им помага да поддържат формата си…

Но знаем ли добре какво наистина представлява Пилатесът, освен, че го асоциираме с движения, които приличат на тези в йога?

Методът Пилатес създава мъж на име Джоузеф Пилатес, роден през 1880 г. близо до Дюселдорф, Германия. Като дете Джоузеф страда от астма, рахит и ревматизъм и за да преодолее физическите си недъзи, той започва да се занимава със спорт - ски, гмуркане и гимнастика и бодибилдинг.

По време на Първата световна война Джоузеф изпробва опита си в спорта върху затворници в болница, методите му наистина работят безотказно и малко по-късно бива поканен да тренира немската армия. През 1926 година той емигрира в Щатите, където се жени и отваря фитнес зала в Ню Йорк.

Развива методиката си от упражнения, които стават наистина популярни, дори и сред известните личности през 60-те години на миналия век. След смъртта му съпругата му Клара продължава да развива бизнеса им, превръщайки системата от упражнения за разтягане в една от най-любимите спортни тенденции, все така актуална и днес.

Ползите от практикуването на Пилатес при любителите на метода също не закъсняват. За Пилатес е ясно, че трансформира тялото - изгражда сила, без да хипертрофира мускули. Издължава силуета, учи на правилна стойка, подобрява гъвкавостта, премахва болките в кръста.

Методът разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху опредена област, характерно за фитнес програмите. Упражненията са нискоинтензивни, най-често се изпълняват от седнало или наведено положение, с плавни и продължителни движения. Целта е постигане на равновесие, подобряване на кръвообращението, облекчаване от стреса, повишаване на издръжливостта.

И тъй както всяко едно учение се развива и претърпява метаморфози, като най-новата здравословна тенденция в Пилатеса се откроява практикуването му на открито. На постелка върху свежата зелена трева на поляната, под открито небе, под лъчите на зареждащото слънце, сред чистия планински въздух, далеч от забързаното темпо на града.

Всички привърженици на метода, които искат да го практикуват сред природата, на чист въздух и спокойствие, могат да го сторят в китното селце Ковачевица, където в къща за гости Лаванда ежегодно се организират Пилатес уикенди с пилатес практики на открито и здравословна храна. Уникален начин да презаредите духа и тялото си.

Най-хубавото при Пилатес е, че той е достъпен за хора във всички възрасти - използва се масово, както от жени, така и от мъже. Редовното му практикуване гарантира здраве, перфектна кондиция на физиката и концентрация на съзнанието.

А съчетан с правилната почивка на ума и хубава храна, наистина е незаменим помощник в справянето със стреса – проблем, от който страдаме всички, а в същото време, с който можем да се справим по най-приятния възможен начин – с Пилатес на открито.

Припомнете си още:

Какво точно е пилатес и хибридът йогилатес?

За да не дразниш околните

Заети момичета, погрижете се за себе си

Що е то джиротоника и какво общо има с Натали Портман

Как тренират жените по света

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти