Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!

Биляна Траянова

Пътуването ни из Южен Сулавеси е неочакван подарък от съдбата.

Нищо не ни е познато, нищо дори не наподобява на това, което сме виждали по другите индонезийски острови. Тук идват малко туристи и всичко е такова, каквото трябва да бъде - истинско!

Каква радост за търсачи на силни усещания като нас!

Ранна утрин е. След като в 5.30 вече сме снимали изгрева край брега на красивия град Бантаенг, сме на път към главния град на острова, Макасар.

Пътуваме и се наслаждаваме на гледките, когато нещо привлича вниманието ни. Спираме и хукваме към плажа.

Навсякъде по пясъка са разстлани лилави стръкчета. Хора влизат и излизат с лодки от водата, някои се гмуркат и товарят, други разтоварват и разпределят странната аквакултура на камари по брега.

Тук се добиват червени водорасли!

Никога не си бяхме представяли, че фермите са почти на всяка крачка в тази част на Южен Сулавеси.

Започваме да различаваме и по-специфичните дейности.

Някои мъже обработват конструкциите от корда във водата, а празни пластмасови бутилки служат за шамандури и задържат „скелето“ на повърхността. Явно така изглежда една ферма за водорасли!

Опитваме се да откъснем някои по-любопитни местни от работата им, за да ни обяснят за какво се използват тези нежни, приличащи на желирани клонки морски създания.

Оказва се, че от тях се произвежда карагенан, важен продукт, използван в козметиката, хранително-вкусовата промишленост, както за и промишлени цели. Червените водорасли били важен източник на храна за тези, които живеят в Индонезия и Филипините. 

Eucheuma се размножават естествено на 20 градуса от двете страни на екватора, като най-концентрирани са в региона на Югоизточна Азия. 

Карагенаните са ни познати като E407. Това са линейни сулфатни полизахариди, които се извличат от червените водорасли. След варене се извлича карагенанът, използван като желиращо вещество.

Цветът на водораслите варира от розов до виолетов, в зависимост от съдържанието на пигмента родофил. Карагенаните са едни от най-добрите познати гелообразуващи агенти и приложението им като сгъстяващо и стабилизиращо средство става все по-популярно.

Структурата и свойствата на добития карагенан в значителна степен зависят от вида на червеното водорасло, биологичната фаза на неговото развитие, дълбочината, на която расте, и т.н.

Наблюдаваме как мъже, жени и деца работят усърдно, всеки съсредоточен върху своята задача.

Производството на карагенан се оказва твърде просто. Събраните водорасли се сушат, балират и изпращат в преработвателното предприятие, където се почистват и обработват. Изсушеният продукт е с жълтеникав цвят, без вкус и мирис. По описаната технология се добиват над 300 вида карагенани, които намират най-разнообразни приложения. 

От труда на тези хора зависят млекопреработвателна и месопреработвателна промишленост, сладкарство, козметика, медицина, фармация...

Изглежда всичко, което обичаме да си похапваме, като пудинг, кремове, кондензирано мляко, меки и твърди сирена, шоколад, сладолед, дължи консистенцията си именно на тези червени водорасли, които местните събират с голямо старание.

Всъщност с карегенаните се увеличава водното съдържание в продукта за сметка на основната суровина. За потребителя остава измамното чувство за плътна консистенция и богат състав.

Водораслите представляват половината от продукцията на аквакултури на Индонезия.  През 2008 г. Индонезия изпреварва Филипините като най-големият производител в света на Cottonii, едни от най-търсените в света червени водорасли.

Отглеждането на водорасли е не само по-лесно и по-евтино от риболова, но е и по-екологично устойчиво. Морските водорасли оставят крайбрежните екосистеми непокътнати. 

Невероятно е как научаваме неща за себе си в движение. 

Ако не бяхме попаднали на Южен Сулавеси, как щяхме да разберем, че всеки ден похапваме червени водорасли, без изобщо да подозираме това!

Гледайте новия впечатляващ епизод на "Без багаж" в събота, 28 ноември, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Половете всъщност са 5

Тайни на 40 000 години

Тук всичко се прави с магия

Благородници, простолюдие и роби

В съседната стая спи мъртвец

Островът ни повика

Необикновеният дом на романтиката

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти