Чудесата на природата: храните, които могат да променят цвета на очите ви

очи
Снимка: iStock

Казват, че очите са порталът към душата на човека, но защо ли? 

Дали заради остротата, с която ни пронизва преценящият поглед на първа среща? Или заради мекотата, с която ни гледа любовта от майчините очи? 

Но стига лирика и поеми, за които ще дойде време малко по-късно, когато слънцето залезе и в чашите вместо кафе, налеем вино. 

Самата аз като малка исках да сменя цвета на очите си и се надявах някоя сутрин да се събудя и хоп! вече да бъда зеленоока. Обаче нещата не се случиха точно така... аз си останах с моите топли кафeви очи, но не спирах да търся начини, които да ми помогнат да променя пигментацията на ириса си понеее малко. 

Цветът на очите е генетично предопределен, всичко зависи от нашите родители. НО... има и изключения. 

Интересен медицински факт е, че той може да бъде променян до известна степен. И колкото и странно да ви прозвучи, има хранителни продукти, които правят погледа по-светъл и бляскав.

От учебниците по биология знаем, че цветът на човешкото око се определя от три гена. Според офталмолозите от тях само два са добре изучени. Практически могат да бъдат получени различни вариации на оцветяването, когато ДНК на двамата родители се преплетат.

Може би обаче мнозина са се питали, какво определя цвета на очите извън генетиката. Оцветената част на окото се нарича ирис, обясняват още офталмолозите. Този цвят се определя от пигмента меланин. При човешкият растеж цветът на очите подлежи на промяна. Това е така, защото концентрацията на меланин в ириса се променя през целия живот.

Ирисът контролира размера на зеницата според интензивността на светлината в дадена среда. При промяна на размера на зеницата пигментацията също се изменя, твърдят специалистите. По думите им това води до едва забележима разлика в цвета на окото. Ако обаче човек иска да постигне по-видима и трайна промяна, просто трябва да въведат някои промени в диетата си.

Вижте в нашата галерия тук кои са храните, които могат да променят цвета на очите ви в галерията:

Чудесата на природата: храните, които могат да променят цвета на очите ви

Редактор: Росица Костадинова

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти