Хипнозата

Хипнозата
Снимка: Thinkstock

Кристина Дойчинова

Думата хипноза буди у хората едновременно любопитство и недоверие, тя е обгърната в мистериозни представи и схващания, наложени предимно от киното и различни шоу програми (със съмнителна етика). Много от схващанията за хипнотичния транс са неточни, а някои дори абсурдни.

Трудно е да се опише какво е хипнозата, тя е състояние, което трябва да се преживее, затова ще започнем с това какво не е, разсейвайки мъглата, забулила в мистика едно така естествено състояние на съзнанието, каквото е хипнотичното. Казвам естествено, тъй като човек “навлиза“ в състояние на хипноза 10-12 пъти в денонощието, в тези кратки моменти мозъкът ни отпочива и тялото релаксира (т.нар. ултрадианни ритми).

Някои основни заблуди за хипнозата:

Една от заблудите - възможно е да не се събудите от хипноза.

На първо място трябва да се отбележи, хипнозата не е сън, независимо, че името и идва от гръцкия бог на съня Хипнос. По-скоро би могла да бъде определена като дълбоко състояние на релаксация, при което навлизаме в състояние на транс. Ако хипнотизаторът ви остави по време на хипноза, спонтанно ще излезете от транс или процесът ще премине в естествено състояние на сън, от който след малко ще се събудите.

Друг мит - може да бъдете хипнотизиран против вашата воля.

 Дълбоката хипноза изисква пълно доверие и отдаване от страна на хипнотизирания, тя е двустранен процес, не акт на насилие.

Моят учител описва хипнозата по един много красив начин. Описва я като танц, който се осъществява от двама души, като танго, в което водещият е мъжът, но тангото не би било нищо без грацията и богатството от движения на партньорката му. По подобен начин по време на хипноза се заличават границите между водещ и воден.

Още една заблуда е, че хипнотизаторът има пълен контрол над вашия разум.

По време на хипнотичното състояние не може да бъде вменено поведение или убеждения, които са в разрив с ценностната система на хипнотизирания. То е по-скоро състояние, в което се разширяват границите на съзнанието, където може да бъде направен личен избор за едно по-различно световъзприятие. В повечето случаи човек има ясен спомен за случилото се по време на сеанса.

Това са само част от илюзиите, които могат да бъдат изброени.

За какво може да помогне хипнозата?

Тя е средство за терапия на различни депресивни и обсесивни състояния, генерализирана тревожност, дава много добри резултати и при паническо разстройство. Освобождава от хроничен стрес, вредни навици и зависимости (преяждане, алкохол, цигари, зловредни модели на поведение), разновидни страхове и фобии (от животни, летене със самолет, тесни пространства). И не на последно място, разширява призмата на световъзприятие и разгръща потенциала на личността.

Под хипноза със съдействието на опитен терапевт можем да направим избор за нов тип мировъзприятие, което да се интегрира в ежедневието и от своя страна да създава условия за позитивна промяна - вътре и вън от съзнанието.

Емпиричните ми опитности в хипнотичния транс са най-магичните изживявания, които имам, водещи ме в крайно ирационален, преминаващ границата на логичното свят, като същевременно биват постепенно трайно оцелостени в практичния и материален живот, по много фин и неусетен начин, проявяващи се като позитивна личностна и житейска промяна.

Ежегодните ни курсовете  по хипноза и хипнотерапия, оформящи няколкодневна автономна зона, в която можем изцяло да се потопим в света на промененото състояние на съзнанието, биват посещавани от хора с разнородни търсения. Професионалисти, насочени към развитие. Духовно ориентирани личности, издирващи дълбинни методи за трансформация и разкриване, както и усилване на собствените способности и дарби. Хора, търсещи средство за освобождаване и изцеление. 

Независимо от различаващите се потребности, водещи ги при нас, свързващото звено е взор, обърнат към неординерното и неконвенционалното, в стремеж към растеж и промяна. А именно промяната е динамичният процес, движещ живота ни към цялостност и удовлетвореност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти