Хамлет и други митове...

Леонид Йовчев е новият "Хамлет"
("Хамлет", Народен театър "Иван Вазов", Голяма сцена)
Снимка: Симон Варсано

Крeмена Димитрова

Всички знаят, че събитието на сезона е "Хамлет". И тези, които го харесват, и тези, които не чак до там. И причините за това са много. Очакването, мащабите, размахът, дързостта, дълбочината, скандалът, почудата, мълчанието и най-вече митологизацията на най-популяраната Шекспирова пиеса.

"Хамлет" е повече от трагедия! И Хамлет е повече от персонаж в пиеса!

Съзнавайки това, режисьорът Явор Гърдев се готви за тази постановка в Народен театър "Иван Вазов" повече от 14 години. В очакване на точката на пресичане на подходящия актьор за ролята на Датския принц, правилния екип и точното време в развитието (или разпада) на обществото ни.

Ноември, 2012 –  уморено и объркано време, малко преди предречения от маите Апокалипсис, в който вече ни мързи да вярваме; малко след полета на човек от ръба на времето, което било относително понятие. Ние сме на ръба. Хамлет е на ръба. На отчаянието, но и на спасението.

Хамлет е Леонид Йовчев. Както и обратното. Точният дух в точното тяло – без съпротива, без суета, без грим и притворство. Чиста материя и антиматерия. Митът в действие на бездействието.

Защото какво иначе е клетото мятане на едно самотно голо тяло като риба на сухо, останала без живителна глътка вода – устните на Офелия?!

В търсене на смисъл, в опит за възмездие, в капана на невъзможната мъст, в обречеността на собствената си разколебана вяра. Хамлет е къща без подпори. Кула от пясък, но с камбанария.

Не можете да разберете Хамлет, ако не сте замесени от същото тесто. Ако не сте усетили горчивия вкус на сполетялата разруха. Ако нямате въображение и остро чувство за справедливост. Присъдата за нас е, че се превръщаме в общество без смисъл и устои, без морал и ценности.

Затова Хамлет е мит. Най-големият! Затова Хамлет е камъчето в обувката, прашинката в окото, миражът на хоризонта.

"Може ли точката на отчаянието да се окаже точка на спасение?", пита Явор Гърдев чрез "Хамлет".

Още един драматургичен мит се занимава с тази дилема – това е митът за Медея. Тя е почти сестра на Хамлет. Същото накърнено чувство за справедливост, същото неистово желание за мъст и готовност за жертва.

Каквото и да знаете за Медея, то няма да ви трябва щом идете да гледате спектакъла "MEDEA" в Русенския татър, защото той ще разруши представите ви и после ще ги пререди наново.

Тук Медея е дива червенокоса хиена. Въглен върху мокра земя. Тя не е само отмъстителка и ревнивка. Тя е нещо повече. Нарушеният ред трябва да бъде поправен. Грехът трябва да бъде овъзмезден, предателството наказано, болката - победена.

Медея е борец за спасение на правдата, любовта и ценностите. По това тя се родее с Хамлет, като размах и неистовост на желанието за мъст, истина и справедливост.

И Хамлет, и Медея не могат да продължат да живеят в свят на лъжа и нарушени идеали. Затова те не виждат смисъл в този свят и избират смъртта. На виновните, а после – и своята. Те са търсещите спасение, живеещи от гледна точка на и с мащабите на метафизичното.

Изборът Мариана Крумова и Косьо Станев да изиграят Медея и Язон, макар, че са в друга възраст, е оправдан в решението на Петър Денчев.

Те са като че ли остарелите Бони и Клайд, които са минали през трупове, кражби и бягство по пътя към собственото си щастие. И сега единият от двамата се отказва от всичко в името на едно "уредено" съществуване, с подарено богатство и власт. Една клетва е нарушена. Една вяра – накърнена. Това са основанията на Медея за всичко, което предприема.

Чудесно е, че млад и амбициозен режисьор, какъвто е Петър Денчев, посяга към "Медея", правейки я по свой начин, без следване на образци, без робуване на клишета, без страх от конюнктурата и лесната слава. Хубаво е, че го прави в град като Русе, който заслужава да има своето "сериозно" представление.

Толкова за митовете. Останалото е мълчание.

• Можете да гледате "Хамлет" на 14, 15, 16 ноември, Народен театър "Иван Вазов", Голяма сцена

• Ако сте в Русе, идете да видите "MEDEA" на 9 или 16 ноември, Камерна зала "Слави Шкаров" в Русенски драматичен театър "Сава Огнянов"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти