Грижи за зъбите при диабет

Грижи за зъбите при диабет
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво представлява диабетът?

Диабетът е заболяване, което се характеризира с повишаване нивото на кръвната захар в организма. Това се дължи на недостатъчно производство на инсулин от панкреаса (диабет тип 1) или на недостатъчна реакция от страна на клетките към инсулина (диабет тип 2). Инсулинът е този хормон, който стимулира клетки да абсорбират глюкозата и да я трансформират в енергия.

Диабетът оказва влияние върху цялото тяло. Високата кръвна захар се отразява не само на очите, бъбреците, сърцето и нервите, но и на вашите зъби и венци.

Какви са симптомите на диабета?

Най-честите симптоми на диабета са изключителна жажда, сухота в устата, обилно отделяне на урина, умора, промени в теглото, понякога прилошаване и загуба на съзнание.

Какво влияние оказва диабетът върху устната ни кухина?

• Намалено отделяне на слюнка и усещане за сухота в устата.
• Тъй като слюнката има защитна функция за зъбите с нейното отмиващо и бактерицидно действие, нейното намалено количество води до повишен риск от образуване на зъбен кариес.
• Ниските нива на слюнката могат да доведат и до образуване на афти и ранички по устната лигавица.
• Венците може да са възпалени и да кървят.
• Възможно е да се наблюдават чести гъбични инфекции в устната кухина.
• Някои пациенти съобщават за трудност при определене на вкусовете.
• Най-често срещаните стоматологични проблеми при диабетиците са пародонталните заболявания.

Изследванията показват различни стойности, но голяма част от хората с диабет страдат от заболявания на венците и пародонта. С напредване на възрастта техният процент нараства.

Най-лошото е, че съществува двустранна взаимовръзка между диабета и пародонтита. От една страна диабетът може да доведе до пародонтит, а от друга страна пародонтитът, като всяка друга инфекция, може да доведе до повишаване на нивото на кръвната захар. В устата на здравите хора нормално живеят огромен брой микроорганизми.

Диабетиците са по-податливи на инфекции. Ето защо понякога тези бактерии водят до развитието на пародонтални заболявания, които ако не се лекуват правилно и своевременно, могат да се задълбочат и да се стигне до разклащане и загуба на зъбите, както и намаляване на нивото на прилежащата им кост.

Има ли начин да избегнем стоматологичните заболявания свързани с диабета?

Най-добрата превенция е контролът на нивото на кръвната захар. Това става с медикаменти, добра диета, отказване на тютюнопушенето. Успоредно с това трябва да се поддържа добра лична орална хигиена, както и да не се пропускат профилактичните посещения за преглед и почистване на зъбите и венците при зъболекаря на всеки 6 месеца, а в някои случаи ако той сметне за необходимо в зависимост от вашето състояние дори по-често. Контролирането и елиминирането на зъбните, венечни и пародонтални заболявания от своя страна улеснява контрола на кръвната захар.

Не забравяйте, когато сте на зъболекар, да го уведомите за това, че сте диабетик, за да може той да изключи други възможни причини за състоянието ви, както и да назначи най-правилното лечение.

Още по темата:

Защо имаме кариеси?

Грешките при миенето на зъбите

Когато скърцаме със зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Предимствата на електрическите четки за зъби

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти