Грабвайте колелата

А някой кара колело
Снимка: Thinkstock

На 30 май ще се проведе 16-тото издание на традиционното Софийско велосипедно шествие. То се организира по случай Световния ден за ходене на работа с колело (20 май).

Началният час на събитието е 18,00 часа, а походът на две колела ще започне от Южен парк, централен вход при бул. "Витоша". Маршрутът ще премине по бул. "Витоша" – бул. "Пенчо Славейков" – бул. "България" – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" (велоалеята) – ул. "Оборище" – ул. "Черковна" – ул. "Попова шапка" и ще завърши пред Търговски център "Сердика Център".

За 16-та поредна година велосипедисти ще превземат софийските улици – с желание за по-чист, по-безопасен и по-хубав град. Събитието има и благотворителна цел: събиране на средства за велопаркинги в столични училища.

Участници във велошествието ще бъдат редица официални лица начело с холандския посланик в България Негово Превъзходителство г-н Карел ван Кестерен.

Финалът на шествието ще бъде и финал на кампанията "До работа с колело". Тогава неправителствената организация "Велоеволюция" ще отличи най-работещите велосипедисти – тези, които документираха своите велосипедни дни през май, обявен за месец на ходене на работа с колело.

Кампанията "До работа с колело" разкри колко всъщност са важни велосипедистите за големия град. В нея участваха повече от 300 души, които са изминали общо над 30 500 км, придвижвайки се в града с колело, спестили са над 7 тона въглеродни емисии и около 3000 литра петрол. Това е постижението на една малка част от хората, които се придвижват с велосипед. А какъв ли би бил резултатът за чистотата на градовете и здравето ни, ако велосипедистите бяха повече?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти