Готвенето като любовен ритуал

Готвенето като любовен ритуал
Снимка: netinfo

Мария Николова

„Хората, които обичат да похапват,

 са най-прекрасните хора!”

Има хора, които се раждат с мисия да преобразяват света около себе си,  или както е в този случай – да му придадат невероятен вкус! Точно като Първата дама на американската кулинарна школа Джулия Чайлд – жената, популяризирала френската кухня в Щатите.

Богинята на френските специалитети е върл почитател на маслото. Тя не вярва в мъчителните диети и лишения, а в малките порции, поднесени с много любов и консумирани заедно със специален човек, който ни прави щастливи. Според нея здравословна храна трябва да се похапва единствено докато чакате пържолата да се опече...

Но коя всъщност е Джулия Чайлд и защо в нейно присъствие френският език звучи невероятно вкусно?

Кулинарната икона е родената през 1912 г. в щата Калифорния. Първите ѝ професионални изяви далеч не са свързани със звучно подрънкване на домакински уреди. Увлечението ѝ към кулинарията започва едва в края на Втората световна война, когато среща голямата си любов в лицето на съпруга си Пол Чайлд и заминава за Париж, където той е назначен на работа в Американското посолство.

Свикнала да не бездейства, американката се чувства като в кафез сред съпругите на другите дипломати във Франция и решава да промени коренно вялото си ежедневие.

Джулия се записва в известната кулинарна школа "Кордон бльо", където по това време за майстори готвачи са се обучавали единствено мъже. С огромно желание и амбиция тя  усвоява тънкостите на изисканата френска кухня.

Влюбена във Франция, във французите и най-вече в храната им, американката преоткрива за себе си нов свят, пълен с нови усещания и вкусови възприятия. Но това не е достатъчно за дамата с исполински ръст и големи мечти.

Заради високата си фигура Джулия Чайлд не се вписва визуално сред парижанките и вместо да обикаля разцъфтяващите по това време модни бутици, тя се отдава изцяло на страстта си - готварството.

Кипяща от емоции и ентусиазъм, Джулия постепенно развива своята кулинарна сетивност, импровизира с храните и подправките, научава се да влага в ястията, които създава, своята енергия.

Тя усеща, че нейното призвание е да учи хората не просто да готвят, за да се нахранят, а да приготвят храната с любов и по възможност заедно.

Нейни приятелки и съдружнички ѝ предлагат да редактира написана вече готварска книга и Джулия приема това с огромна радост, но всъщност я пренаписва и допълва в свой стил. Трудът ѝ да създаде кулинарна енциклопедия с френски рецепти обаче не среща първоначален успех. Заглавието на отхвърлена няколко пъти като ненужна и обречена на провал книга, която по-късно ще се превърне в готварска библия, е "Mastering the Art of French Cooking" ( "Изкуството на френската кухня") и е цели 726 страници.

Това обаче далеч не е десертът! Връщайки се обратно в Щатите, интерсът към неуморната г-жа Чайлд непрестанно нараства. През 1963 г. стартира воденото от нея предаване "Френски готвач", което е леснодостъпна и онагледена форма за предлагане на готварските рецепти, събирани и изпробвани през годините.

Характерният ѝ тембър и неподправен позитивизъм приканват от телевизионния екран хората не просто да готвят, за да се нахранят, а да приготвят храната с любов. Американската домакиня вече може не само да види, но и да готви заедно с любимката си разнообразни и вкусни ястия.

Рецептите и видео уроците на г-жа Чайлд са пропити с дъха на традиционната френска кухня, но пригоден към американските домакини, които във времената след края на войната, често са се изкушавали да заложат на сигурния и лесен трик със замразения полуфабрикат от фризера, гарниран с изпържени в обилна мазнина хрупкави картофки.

Всъщност, майсторката на френската кухня не признава блюда, сготвени без обилно количество масло. За нея разтопеното масло в началото на готварския ритуал е душата на ястието, без която храната не е достатъчно галеща небцето и сетивата.

Легендарната икона обаче пропагандира порциите да са малки, продуктите пресни и разнообразни и всичко това да се съчетава с удоволствието от готвенето и консумацията.

В едно от многобройните си интервюта г-жа Чайлд споделя, че моментите около печката и масата са най-важни, защото няма по-подходящо време от това да се насладиш на домашния уют. Важно е тези мигове да бъдат взаимни, а преживяванията и  разговорите около трапезата да бъдат споделяни.

Удоволствието от храненето трябва да започва с удоволствието от готвенето, превърнато в ритуал. Това несъмнено води до укрепване на отношенията в семейството, но провокира и пълноценен сексуален живот между съпрузите.

Джулия Чайлд е автор на много книги с рецепти и съвети, които подтикват читателите не просто да готвят, а да го правят с удоволствие. Когато кухнята и трапезарията са изпълнени с аромата на прясно приготвена  храна, когато тя е сервирана и поднесена с финес, дори най-обикновеното блюдо се превръща във вечеря за аристократи.

Но според каноните на мадам Чайлд, винаги там, между вкусните хапки и задължителната чаша с вино, трябва да присъства и разговорът. Разговорът на приятни и увлекателни теми е разковничето, което сближава и укрепва отношенията в дома.

Все пак измежду хилядите приготвени от нея ястия, едно френско блюдо убедително печели симпатиите на последователите на кулинарката. Да, става въпрос за "телешко Бургиньон" или както Джулия чаровно го нарича "Буф Бугиньон".

Кулинарните вълшебства на мисис Чайлд омагьосват и големия екран. Почитателите на седмото изкуство могат да се насладят на прекрасна биографична екранизация за живота на впечатляващата дама, в която ролята на популярната готвачка е поверена на невероятната Мерил Стрийп.

Джулия Чайлд и съпругът ѝ достигат преклонна възраст и до последно са активни и енергични. На какво се дължи това ли? Близки до семейството споделят, че тайната на дългия им хармоничен и щастлив съвместен живот се крие именно там – в храната, приготвена всекидневно от подбрани продукти и в приятните разговори, когато двамата споделят предимно хубавите неща, които им се случват.

Джулия Чайлд е истинско вдъхновение за всяка една млада дама, която все още не е усвоила напълно тънкостите на кулинарията. Самата Джулия се научава да готви чак в по-зрелите си години!

Въпреки това тя успява да създаде свой неповторим кулинарен почерк, да остави богато готварско наследство след себе си и най-вече да накара хората да приготвят храната заедно и с удоволствие. И дори да ви се случи някога да прегорите крехкото телешко, не се предавайте, а просто опитайте отново, докато не се получи!

Никой не се ражда велик готвач! Добрите постижения в кухнята идват единствено с практиката...

Bon Appetit!

* Ето и една рецепта от колекцията на Джулия Чайлд.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти