Фондация „Радост за нашите деца“: Всяко дете трябва да има самочувствие, че може да се справи с всичко

Фондация „Радост за нашите деца“ се е посветила на развитието на трудови умения на деца и младежи с нетипично развитие и различен тип физически и интелектуални затруднения. Движеща сила в организацията са Нари Банкова - председател на фондацията, майка на четири деца, едно от които с диагноза детска церебрална парализа (ДЦП) и Елизабет Чешмеджиева – координатор и майка на момче със синдрома на Аспергер.

Мисията на фондацията е да компенсира липсата на опит, време и ресурс на браншовите училища и работодателите, като обучават младежите с нетипично развитие. Крайната им цел е да се запълни празнината, която съществува между обществото и хората с увреждания, като бъдат приети с техните умения и способности в света на трудещите се.

***

Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

Отговорът е кратък – майки сме на деца с увреждания. Съществуването на проблема, които искаме да решим, е част от нашето ежедневие. Ние го живеем през последните 23 години. 23 – това е възрастта на децата ни.

Кои са промените, които виждате, работейки по своя проект, които ви доказват, че има смисъл от него?

Социалната изолация на деца и младежи със затруднения все още е проблем в обществото ни. Не е нормално да очакваме от едно дете да се справя в индивидуални уроци и терапии, а след това изолирано да „напредва“… Нужна е приемаща, спокойна среда – без огромни очаквания. Така те преодоляват притесненията си, научават нови неща и започват да общуват с приятели – със своя ритъм.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА и с какво тази социална инициатива помогна до момента на вашата кауза?

ПРОМЯНАТА прави различни проблеми видими за всички. А ние като общество имаме доста такива за решаване. Най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България е стимул за нас – социалните предприемачи и неправителствени организации. Стимул за развитие, за надграждане. В крайна сметка това е процес на обществено обсъждане, за промяна на остарели разбирания и нагласи. На нас ПРОМЯНАТА ни показа, че сме на прав път и каузата ни има смисъл.

Защо се е създала такава пропаст между младите хора с дефицити и останалата част от обществото? Въпрос само на промени в законодателството ли е или трябва да променим мисленето си като общество?

Пропаст е добро сравнение. Скритата дискриминация към хора с дефицит съществува в обществото ни. Приема се спокойно, че тези хора по презумпция са бедни, негодни и нещастни. Нежеланието да се разбират проблемите им също съществува. 50 години се правим, че тези хора не ги няма. Но е видно, че с подобно отношение проблемите няма да се решат. Дотук с мисленето. Законодателят също е длъжен на хората с дефицит. Като начало е добре да знаем колко деца с увреждания има в България, колко младежи от 18 до 29-годишна възраст с увреждания могат да се обучават в трудовия умения. А примери за работещи практики от други страни има много… Във Франция например, 14-годишно момиче със синдром на РЕТ започва учебен стаж, с цел да работи след навършване на 18 години. Или от Великобритания – 20-годишен младеж аутист получава за рождения си ден ваучер за шофьорски курс от местната община. Защото трябва да е самостоятелен и независим...

Разкажете ни повече за индивидуалния подход към всяко дете – как успявате да извлечете най-доброто от индивидуалните им възможности и качества, така че да ги вдъхновите, че могат да се справят и сами?

Всъщност е като при всяко дете. Едно може да рисува красиво, друго да смята бързо. Така е и при нашите младежи. Един добре се справя с почистването на плотовете, друг да подрежда перфектно, трети помни рецептите. Така постепенно прибавяме нови и нови умения. Нужно е търпение и обич.

Имате пекарна във Варна, където работят младежи с дефицити. Наблюдавате ли промени у тях, след като са започнали работата си там и какви са те?

Заедно с тях и ние научихме много. За младежите не бе лесно приемането на „истинската работа“ с нейните правила – различни от познатите им училище или център. Но с времето стана възможно да прибавяхме нови и по-сложни задачи. Най-прекрасно е, че вече те са си пример един за друг. Резултатът се усеща и у дома. Родителите също забелязват промените и са по-спокойни за бъдещето… След близо 4 години, младежите в пекарната ни са вече един отбор. Помагат си, чувстват се добре и най-важното – имат самочувствието, че МОГАТ. И това си е така!

Всеки желаещ може да гласува за един от финалистите в ПРОМЯНАТА до 23:59 часа на 24 октомври на адрес www.nova.bg/promyanata

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти