Флиртове на 15 метра дълбочина

Флиртове на 15 метра дълбочина
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Един въпрос не ни дава мира, откакто сме осмислили факта, че океаните покриват 71% от земната повърхност и всъщност са 97% от водата на планетата ни. По-малко от 1% от земната вода е годна за пиене и 2-3% се съдържа в глетчерите и ледените шапки.

Навсякъде из Хургада се предлагат услуги за дайвинг, шнорхелинг, еднодневни екскурзии за гмуркане край едни от най-пъстроцветните рифове и дайвинг сафарита, които могат да продължат с дни и седмици дори. Лодки от всякакъв калибър очакват туристите по пристанищата.

Помолили сме нашия гид да поразпита и да ни препоръча дайвинг инструктор с опит и добри познания за подводните обитатели, за да можем да се насладим на разказите му по време на пътуването до точката, която той ни е избрал за гмуркане днес. Искаме да видим колкото се може повече.

Подготвяме се за един дълъг и изморителен ден, добре сме отпочинали, защото гмуркането изисква сериозна енергия и пълна кондиция. Малкото пристанище, от което ще вземем лодка. е по-оживено, отколкото сме очаквали. Парещата горещина не е препятствие тук - на прага на вълшебно красивото Червено море!

Любезните ни домакини очакват да си изберем меню за обяд. Както се казва - денят се познава от утринта - всичко изглежда просто перфектно. Не се колебаем - искаме прясна морска храна, изобилие от салати и обещание за десерт-изненада от готвач на не повече от 25 години.

Инструкторът ни е доста опитен и познава района като пръстите на ръката си. Така твърди. Избираме местата по това какво можем да видим. Някъде е по-вероятно да видим морски костенурки, на друго - сутрин често излизали делфини.

Ние сме на вълна снимане, за което най-важна ни е светлината. На каква ли дълбочина ще проникват слънчевите лъчи така, че да можем да заснемем колкото се може повече, без да сме се натоварили с всевъзможна техника? Искаме хем да се забавляваме, хем да имаме слука със снимките.

Едва се потапяме и ето че сме заобиколени от безброй жълти гръбчета на рибки от доста голям пасаж. От скришно убежище се подават шиповидните перки на риба лъв. Предупредени сме, че отровата ѝ причинява повръщане, главоболие и респираторни оплаквания. Нямаме никакво желание да я изнервяме.

Пред нас се появява невероятно красиво същество - петнист рифов скат заедно с опасното си жило. Искаме да се приближим, за да го снимаме съвсем отблизо, но инструкторът ни дава знак да не правим тази грешка.

Скатовете са хрущялни риби близки до акулите. Повечето видове скатове имат бодливи жила, които използват за самозащита. При някои видове отровни жлези произвеждат отрова, която може да бъде смъртоносна. Точно с такава разполага и красивият ни нов морски приятел.

Накъдето и да се обърнем - все екшън - едни преследват, други бързат да се скрият, трети просто любопитстват кои сме. И всичко се случва толкова бързо. Докато мигнеш, и картината е вече съвсем друга.

Огромен групър е тръгнал на лов, но сякаш повече му се играе с малките рибки отколкото му се яде.

Правим опит за целувка с Amphiprion bicinctus, или двуивичеста рибка клоун. Мъжките растат до 10 см, а женските до 14 см дължина. Моногамните двойки обитават анемонии - домакини в кораловите рифове.

Имаме честта да зърнем и Каменна риба - смятана за най-отровната риба в света. Тя има добър камуфлаж и човек лесно може да я настъпи. Ужилването може да доведе до временна парализа или смърт, ако не се вземат бързи мерки.

Маската ми стяга и давам знак на инструктора ни Мохамад. Уж да ми помогне да я разхлабя, а той си открадва целувка. За разлика от мен, той се чувства буквално в свои води и смята, че това е в реда на нещата. Когато излезем на повърхността, ще трябва да си получи лекцията по добри обноски. Чували сме, че египтяните обичат да флиртуват и закачките им с туристките са нещо като задължителни, но явно доста са поработили по този си талант.

Мохамад ме държи за ръцете почти през цялото време - дали защото забелязва колко безразсъдно посягам да погаля малките рибоци или това е само предлог? Къде е Валери? Започвам да се озъртам и го виждам на 10-тина метра зад нас, увлечен да снима двойка ангелски риби. Толкова ми липсва говоренето в този момент! Искам Валери да дойде по-близо и Мохамед да започне да спазва някакви норми. Но не знам какви са знаците за това под вода.

В цялото си великолепие пред нас се появява една от най-красивите риби - императорски ангел. Черната маска през очите ѝ, изящно изрисуваните линии в жълто, бяло и синьо - изглежда като мъжки екземпляр, който охранява територия. Тези създания са наистина магични, могат да сменят пола си с възрастта. Когато са млади - са женски, а след това просто стават мъжки до края на живота си.

Мохамад явно наистина иска да ме впечатли с този безумен опит да погали плуващото същество, приличащо на ужасно отровните морски змии, които парализират и убиват за секунди плячката си - обикновено риби. Може би, защото при топлокръвните организми, включително и човека, ухапването е безболезнено и не се наблюдават характерни симптоми. Отровата действа бавно, но ако не се вземат мерки, изходът може да бъде фатален. Морските змии са разпространени в топлите тропически води.

Двойка маскирани риби-пеперуди обследват рифа. Ярко жълтите им тела и синята маска върху очите ги прави забележителни. Едни от най-подходящите за подводна фотосесия приятели. През деня те патрулират поединично или по двойки, а нощем лягат на дъното като леко потъмняват цвета си, за да станат максимално незабележими за хищниците. Когато създадат двойка - тя остава заедно за цял живот.

Петте черни вертикални ивици пред нас са на рибите, наричани старши сержанти, заради приликата на ивиците им с известната нашивка. Обикновено се движат в пасажи от до няколко стотин индивида. Една от специалностите им е да почистват зелените морски костенурки.

Мохамад вече е на вълна подводни танци и сложна акробатика, а на мен не ми остава нищо друго освен да му партнирам... Иначе, току-виж ме зарязал, един Бог знае къде под водата…

Най-накрая Валери спира да снима и идва да ме спаси от напористия Мохамад. На следващото гмуркане аз грабвам камерата… Валери да танцува.

* * *

Гледайте епизодите на "Без багаж" в събота, 13 ч. по телевизия Диема, както и в официалния канал на предаването във Vbox7.

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Не се качвайте на магаретата!

На лов за приключения в Малта

Да избягаме в Болоня

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти