Ето кой празнува днес своя имен ден...

Ето кой празнува днес своя имен ден...
Снимка: Thinkstock

Днес имен ден празнуват едни от най-звучните и красиви имена!

Това са: Свобода, Елевтер и Елевтерия.

Имената Елевтер и Елевтерия произлизат от гръцкия град Eleutheros, което в превод на български означава “свобода”. Самото име Свобода предполага носителят му да бъде свободен по душа човек.

На този ден православната църква чества Св. свещеномъченик Елевтерий и неговата майка Антия. Легендата разказва, че Св. Елевтерий бил римлянин от знатен произход, който получил християнско възпитание от майка си Антия, обърната в християнство от самия апостол Павел.

Той от младини се посветил да служи на Бога, като едва на 15-годишна възраст бил ръкоположен за дякон на папа Анаклет, а когато станал 18-годишен получил сан презвитер. Малко след това бил възведен в сан епископ Илирийски и скоро се показал на висотата на своето звание със светостта на живота си и с дейно разпространение и укрепване на християнството сред паството си. 

Слухът за неговата успешна дейност в полза на преследваното християнство достигнал до Рим. Император Адриан го извикал и след много изтезания заповядал да обезглавят този Христов изповедник.

Днес мощите на свещеномъченик Елевтерий се намират в Рим, в църквата “Св. мъченица Сусана”.

10 поверия, които ни пазят от лош късмет

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти