Ето какво би се случило, ако спечелите джакпота

пари жена щастие джакпот
Снимка: Istock

Кой не се е замислял поне веднъж в живота си какво би се случило, ако спечели джакпота? Тази идея дава обещание за невероятно щастие, блаженство и сигурност. Обикновено си представяме огромна къща, скъпа кола, екзотични пътувания, предсрочно пенсиониране, собствен бизнес, финансова помощ за семейство, приятели и благотворителни каузи.

Отговорът на тази загадка ми попадна съвсем случайно в една книга, която прочетох наскоро. „Изкуството на правилното мислене“ на Ролф Добели, която ме намери от библиотеката на една моя колежка и се оказа много интересно четиво.

Той разглежда редица когнитивни пристрастия, които всички имаме и които несъзнателно ни водят до мисловни грешки в ежедневието и в процеса на взимане на решения. Много по-различна от други книги за популярна психология, които съм чела, на моменти прекалената логика на автора ми идваше в повече, но признавам, че имаше страхотни прозрения и поуки в нея.

„Внимавай какво си пожелаваш“ или хедонистичната бягаща пътека

Авторът задава въпроса как ще се почувствате, ако разберете, че сте спечелили 10 милиона долара и колко време ще се чувствате по този начин. Дали ако спечелите такова богатство, това ще ви направи най-щастливите хора на земята за години напред? Според психолога от Харвард Дан Гилбърт, отговорът е „Не“.

Той е изучавал хора, спечелили от лотарията и е открил, че ефектът от еуфорията и щастието се изчерпват след няколко месеца. И така, много скоро след забележителното събитие, вие ще бъдете точно толкова доволни или недоволни както преди. Ролф Добели дава и други примери – желаното повишение в службата или пък последен модел Порше.

В научните среди този феномен се нарича хедонистична бягаща пътека (hedonic treadmill от английски) – работим упорито, напредваме в определена област и можем да си позволим повече и по-хубави неща, а всъщност това не ни прави по-щастливи.

Поразтърсих в интернет повече за този ефект и излязоха много графики и картинки с човек, бягащ в колело на хамстер или пък тичащ на пътека за бягане като от фитнеса, а пред него е така жадуваното щастие. Друга графика изобразява събитията в живота ни като вълнообразна крива, като високите точки са положителни събития, а ниските точки - отрицателни. На фона на случващото се в живота, щастието е права линия, към която ние безапелационно се връщаме и се стабилизираме, и след хубавите, и след лошите моменти.

пари жена щастие джакпот
Снимка: Istock

Не сте ли любопитни да разберете точно колко щастливи ще ви направи новата кола, кариера или връзка? Според Добели, има няколко научно доказани показателя, които да ни помогнат да вземаме по-умни и по-добри решения:

- Избягвайте негативни неща, с които не се свиква, като хроничния стрес, шума и ежедневното пътуване до работа.

- Очаквайте само краткосрочно щастие от материални блага, като коли, къщи, печалби от лотарията, бонуси и награди.

- Стремете се към колкото е възможно повече свободно време и автономия, тъй като дългосрочните положителни резултати идват от дейности, с които се занимавате активно. Следвайте страстта си дори и да трябва да жертвате част от прихода си заради нея. Инвестирайте в приятелства и връзки.

И така, вече сме наясно, че спечелването на лотарията няма да преобрази живота ни с магическа пръчка. Вместо да влагаме очаквания и надежди в нещо, което на повечето от нас така или иначе няма да ни се случи, защо не използваме енергията си и умствената си сила, за да създадем по-добра реалност сами за себе си?

Всички блага, които такава голяма печалба би ни донесла, са постижими и няма нищо лошо в желанието за финансова сигурност и удобен, удовлетворяващ живот. А щастието – щастието го носим вътре в себе си и трябва да се учим да сме щастливи независимо от външните стимули. Мечтите на много от нас включват и материални придобивки и това е чудесно, когато умеем да оценяваме, да се радваме на постигнатото и да бъдем благодарни, без да приемаме нещата за даденост. Ако искате да прочетете за пътуването ми към по-висок стандарт на живот и моя символ на изобилие, вижте тази статия на личния ми блог.

Автор: Мария Тонева

ох на мама
Снимка: Личен архив

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти