Еротични книги

Еротични книги
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Живеем в свят на двойни стандарти. Замислете се и ще разберете, че винаги е било така.
Разбира се, най-много примери бих могла да дам с отношенията мъже - жени.

Когато един мъж се разлюти и разкрещи, той е мъжествен. Когато една жена направи същото, тя е истерична и незадоволена. Когато един мъж си прекарва времето по най-добрия начин с различни жени, които минават за кратко през леглото му и почти никога през сърцето, то той отново е мъжествен. Когато една жена иска да се забавлява без да се обвързва сериозно и флиртува на воля, то тя е лека, не струва. 

На жената задължително й се повтаря, че биологичният часовник тиктака и да спре да си губи времето и да намери някой стабилен. Докато мъжа никой за нищо не го притиска.

И когато един мъж гледа порно и се самозадоволява, това се приема като едно от най-естествените и нормални неща. Жените просто снизходително казват "е, нали все пак са мъже", докато самите те крият в дълбока тайна, че също обичат да си посягат сами или да гледат порнографски филми. И защо им се налага да крият? Заради срама. Да, колкото и да сме феминизирани, колкото и да се е казало и изписало по този въпрос, колкото и смели жени да има, които не просто разчупват, а изпепеляват стереотипи и табута, жената все още я е срам да си каже спокойно, че мастурбира и че се възбужда от порно.
Факт.

Книгите обаче винаги са успявали да осигурят на четящия бягство от реалния свят. Да проектират директно в мозъка една друга реалност, да се съюзят с въображението и да преобърнат съзнанието или да му дадат това, което то така силно желае.
Книгите могат да бъдат чудесно средство, оръжие, лек и партньор.

Именно така книгите осигуряват на дамите един изключително деликатен, тих и нежен начин да задоволят нуждата си от еротика, да захранят съкровените си интимни мечти, да компенсират дори това, което им липсва.

Сега с издаването на книгата "50 нюанса сиво" отново се разрази бурна дискусия за еротиката и порнографията в книгите. Истината е, че книги с така нареченото неприлично съдържание е имало винаги. Просто не могат да бъдат отречени или забранени. Това е част от световната култура. Сексът е вълнувал хората винаги и те са изразявали това свое вълнение по различни начини – рисунки, фрески, книги, песни и т.н. В това няма нищо лошо и който мисли по обратния начин, значи просто трябва сам да се пребори с личните си комплекси и интимни проблеми.

"50 нюанса сиво" първоначално е издадена като електронна книга, тъй като никой издател не е искал да рискува да издаде толкова сексуално четиво. Все пак, историята помни хиляди случаи на забранени и унищожавани книги, само защото в тях се е разказвало с известни детайли за секс. Книгата обаче предизвиква фурор! Именно защото е електронна дамите се чувстват спокойни да си я купят – никой няма да ги види, че си я взимат от книжарницата и я четат. Издателите веднага виждат гърнето със златото и на бърза ръка издават "50 нюанса сиво", докато авторката Е. Л. Джеймс не си губи времето и написва още две части като превръща четивото в трилогия. Най-просто тази книга е определяна като порно за майки.

Ако се обърна назад към историята или разгледам рафтовете с книги на майка ми или баба ми, ще видя, че там се крият и други интересни четива, които или назовават мъжкия полов орган с трибуквеното му име, или го наричат "вълшебния меч". И в двата случая се разбира за какво се говори. Ето и книгите, които съм подбрала на базата на лична селекция, и които със сигурност са оставли дълбоки впечатления в много други жени от различни възрастови групи.

"Месарят" е истински еротичен шедьовър. Алина Рейес е авторката, която през 1987 г. смело показва на света еротичните си фантазии, разказани от измислена героиня. Дори получава литературната награда "Пиер Люис". Книгата има очевадни еротично-сексуални елементи и смел език, които обаче стоят нежно на страниците и завладяват читателя. Най-меко казано, няма как да останете безразлични към написаното. Книгата не описва единствено сексуални сцени, а разсъждава върху живота, стремежа към щастие, търсенето на спокойствие и безтегловното усещане за хармония. Друг е въпросът дали читателят е готов да мисли за тези неща през еротиката и езика на Алина Рейес.

"Емануела" - книга, вдъхновила редица еротични филми, както и създала не малко фантазии в главите и на мъже и на жени. Еманюел Арсан смело навлиза в света на еротиката и не се поколебава да опише страстни сцени и да скандализира пуританите. Това е първият еротичен роман със световен успех, на който може да съперничи единствено "Месарят". Четивото излиза от печат 1959 г. и бързо бива преведено на още няколко езика, тайничко предавано от ръка на ръка и четено в пълно уединение.

Самото име Емануела вече се е превърнало в нарицателно за страст, еротика и неприлично поведение. Авторката има още два еротични романа - "Емануела девственицата" и "Истинската Емануела".

"Фани Хил или мемоарите на една лека жена" е друго симпатично еротично четиво, написано от мъж - Джон Клеланд, което никога няма да бъде наредено до останалите книги в семейната библиотека, а прилежно скътано в бяла подвързия в нощното шкафче. Книгата, разбира се, скандализира с откровения си език и описателните сексуални сцени, но от друга страна не могат да бъдат отречени литературните й качества. Романът е написан в далечния 18 век, но популярен става чак през 20-и. За книгата се говори като за първия английски порнографски роман. До колко е порнографски или еротичен, сякаш няма голямо значение за читателите. Те могат да се насладят на една добре написана, с приятен език книга, от която сексуалните страсти ще се разпалят, но и ще се породят редица въпроси за положението на жените в обществото и недъзите в обществения ред като цяло.

Няма как да се подминат книги като "Лолита" на Набоков, "Любовникът на лейди Чатърли" на Д. Х. Лоурънс, Кама Сутра, "11 минути" на Паулу Коелю и редица други четива. Много от тях в определен етап на своето съществуване са били забранявани, гонени, унищожавани и по всякакъв начин мъчени да изчезнат от лицето на земята. Но няма как да бъдат изтрити от съзнанието на хората.

Не трябва да се гледа с лошо око към еротичните романи. Те са неделима част от масовата култура, точно както сексът е част от живота (все пак благодарение на него се заражда нов живот). Смешно е да се правим, че не знаем вечер какво се случва или ни се иска да става в спалнята и да отричаме еротичните четива. Разбира се, много от сладострастните книги не блестят с никаква оригиналност, качество на изказа и нямат капка литературна стойност. Те биват прочетени веднъж и вече са изпълнили кратката си и безславна цел. Но други се превръщат в световна класика, която не може да бъде отречена.

Такива например са "Прелъстен" на Вирджиния Хенли, "Заложник на греха" на Сюзън Джонсън и още редица други розови, булевардни романи със страстни корици и съдържание, което на дълго и широко описва как вълшебният му меч прорязва нейния натежал от страст и очакване розов храст, а ръцете му се увиват като отровен бръшлян около тялото й и проникват на невероятни места, за да доставят неземно удоволствие и т.н. На кориците на подобни четива задължително има полу-голи мускулести мъже оплетени в различни пози с жени в пищни рокли, тежки прически и натежали погледи.

Благодарение обаче на книги като "50 нюанса сиво" еротиката отново се връща по лавиците на библиотеката ни, а жените стават по-смели да изразяват сексуалните си желания или поне да не ги е срам да си признаят, че имат такива и да държат в ръка "гореща" книга. Все пак, всеки има нужда от капка сраст, еротика и дори порнография, пък били те и представени в книги.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти