Елиф Шафак с нов за България роман: „Огледалата на града“ е разказ за изгнаническата съдба на различните

д
Снимка: Егмонт България

Темата за идентичността често присъства в романите на Елиф Шафак, но в „Огледалата на града“ авторката ѝ отделя специално внимание. Пречупвайки личните съдби на главните герои през призмата на исторически събития, Шафак успява да създаде живи и вълнуващи образи, които са изправени пред предизвикателството да намерят себе си. „Човек открива своята идентичност, когато се научи да живее с всичките си противоречиви същности“, казва Елиф Шафак. „Моят роман е за напрежението и разделението, за различните начини да се справиш със съдбата на изгнаник“, допълва още авторката.

Историята в романа започва в Испания и завършва в Истанбул, на другия край на Средиземноморието. Седемнадесети век е време на дълбоки промени, период на дълбока трансформация, чиято цена трябва да платят различните. Това, което се случва в Испания, е много подобно на онова, което предстои да се случи в различни части на света – елиминирането на малцинствата в името на изграждането на монолитно „ние“. Инквизицията в Испания преследва арабите, евреите, конверсите.

„Огледалата на града“ е вторият роман на Елиф Шафак, публикуван на турски език през 1999 г. Книгата излиза в България като част от издателската линия „Анишър“ на „Егмонт“. Повече за изданието можете да прочетете ТУК.

д
Снимка: Егмонт България

ЗА ЕЛИФ ШАФАК

Елиф Шафак е най-четената турска писателка и утвърден автор на редица книги, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Чест”. Творбите на Елиф Шафак са предевени на повече от 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като The New York Times, The Financial Times, The Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Пише на турски и на английски език, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти