Експресни решения при подпухване на очите

Експресни решения при подпухване на очите
Снимка: Thinkstock

Прочетете съветите на Боряна Златева от http://blog.organicshop.bg как бързо да се справим с този разпространен проблем – подпухването на очите – с помощта на подръчни средства и био козметика. Боряна е специалист в областта на грижата за кожата с био козметика и помага на стотици жени да се грижат за красотата си. Тя е един от основателите на първия онлайн магазин, специализиран за био козметика в България.

Този проблем най-често ме сполетява след сън, като недоспиването, успиването и топлината очевидно влошават положението. Това, че понякога спя по корем, също не помага. В крайна сметка резултатът е събуждане с подути клепачи, а това определено придава много уморен вид и то още от сутринта.

При положение, че не се касае за алергия или здравословен проблем, можем и сами да се справим с подпухванията. Аз имам няколко изпитани начина, но попаднах и на добри съвети от професионални гримьори на звезди и модели. Когато подпухналите очи са налице, очевидно вече е късно за превантивни мерки, така че ще се фокусирам върху най-успешните 10-минутни методи за борба с проблема. В тази връзка пропускам някои "класики в жанра" като настъргания картоф и белтъците на сняг – едва ли някой има време за това рано сутрин.

1. Охлаждане.
- Торбички чай. Стар изпитан метод. Дали чаят е зелен или черен няма голямо значение, и двата вида съдържат кофеин, който свива кръвоносните съдове и намалява подпухванията. Накиснете две торбички чай в гореща вода за 3-5 минути, охладете ги в хладилника и си направете компрес на очите с тях. Можете да си ги подготвите от предишната вечер.

- Ледени кубчета. И най-обикновените ще ви свършат работа, но ако подходите стратегически, можете да си приготвите ледени кубчета със зелен чай за още по-добър ефект. Дръжте ги във фризера, за да са ви винаги под ръка в случай на нужда. Тази рецепта против подпухвания е на Лиса Елдридж – гуру в областта на макиажа.

- Чаени лъжички. Изстудете 4-6 лъжички в хладилника или фризера, в зависимост от това колко бързате. Легнете и поставете по една лъжичка върху всеки клепач. Като се затоплят, ги сменете със студени от хладилника.

2. Околоочна грижа против подпухвания.
При подпухвания геловете са по-подходящи от кремовете за очи. Търсете продукти с естествени съставки като зелен чай, хамамелис или очанка, които дренират тъканите и имат отличен ефект при подпухвания. Дръжте околоочния гел в хладилника, особено през лятото - когато са студени, тези продукти действат още по-добре.

3. Компреси.
- Краставица. Вероятно ви се намира някоя и друга краставица в хладилника през лятото. Тя има астрингентни (стягащи) свойства, така че можете да си направите компрес на очите с две кръгчета изстудена краставица за десетина минути.

- Лавандулова вода. Тя помага за отбъбване на кожата и успокоява. Най-удобни за компреси са кръглите тампони за отстраняване на грим. Напоете ги добре с лавандулова вода, затворете очи и ги поставете върху клепачите. Между другото, през 2012 г. България надмина Франция по производство на лавандула – повод за малко национална гордост! Аз лично съм почитател на био лавандуловата вода, която е идеална за компреси на очите.

4. Дрениращ масаж на околоочната зона.
Затворете очи и с безименния пръст леко притискайте областта под очите, като започнете от вътрешния ъгъл на окото и продължите към външния ъгъл. Повторете движенията 10-15 пъти за всяко око. Този масаж можете да направите още в леглото преди да станете.

5. Грим.
Малко коректор може да свърши чудеса. Нанесете съвсем малко светъл коректор върху по-тъмните участъци около очите, така ще прикриете сенките и оптически ще изравните кожата. Био минералният коректор е най-добър за целта, защото не съдържа дразнещи очите съставки, а минералните пигменти озаряват кожата.

Не се примирявайте с подпухналите очи - все някой от тези методи ще ви свърши работа!

Автор: Боряна Златева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти