Паметникът Бузлуджа – едно от най-интересните изоставени места в света

Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом-паметник на БКП) е популярното име на най-големия идеологически монумент на тоталитарния комунистически режим в България. 

Архитектурата му е описвана като жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър. До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора - Русе.

15-те най-удивителни замъци в Европа (един от тях е в България)

Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци.

След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично.

 През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан.

g
Снимка: Thinkstock

Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника.

През 2020 г., след като две години доброволци събират средства, започва реставрация на монумента, предава NOVA. Благодарение на усилията им уникалните мозайки бяха спасени и защитени преди началото на зимата.

5 идеи за романтична почивка в България

Мозайките на Бузлуджа, разположение на 1000 кв. м, са най-голямото пано от такъв вид в Европа. Състоянието им обаче беше катастрофално, а за съхранението им бяха изградени предпазни съоръжения около тях.

g
Снимка: Thinkstock

„Преди две години, преди да започне проектът, мозайките бяха в критично състояние, те буквално се разпадаха, имаше реален риск, да ги загубим безвъзвратно. Сега сме изключително щастливи, че мозайките и в двата кръга са стабилизирани и предпазени от защитния навес. Успяхме да завършим навреме преди зимата”, обясни  Никифор Харалампиев, който е гл. асистент в катедра „Реставрация” на Националната художествена академия. Само за външния мозаечен кръг са използвани 600 кв. м. специализиран текстил, който да предпазва от вятър и влага паната.

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

Монументът на връх Бузлуджа няма статут на паметник на културата. Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“, като запечатва в себе си спомена за една епоха.

Още снимки на паметника разгледайте в галерията ни:

Паметникът Бузлуджа - изоставено свидетелство на миналото

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти