Дъщеря ми има проблем с алкохола. Как да ѝ помогна?

Дъщеря ми има проблем с алкохола. Как да ѝ помогна?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте!

Дъщеря ми е на 26 г. и има проблем с алкохола. Тя отрича да има такъв проблем. Моля ви, бихте ли ми отговорили дали и какво мога да направя аз, за да ѝ помогна? Благодаря!

* * *

Здравейте,

За съжаление, зависимостите са едни от най-твърдоглавите проблеми, ако мога така да се изразя.

Имам предвид, че хората, които са пристрастени към някой от така наречените „вредни навици”, имат склонността да отричат тази своя привързаност, най-често, докато не ударят дъното.

Това обаче не е нужно да бъде вашата история – по-точно историята на дъщеря ви. Да се борите с нея, да преговаряте, да я увещавате, също е безсмислено, както явно сте установили. Защо не пробвате техниката преименуване?

Имам предвид да преименувате себе си или ситуацията. Много добре описан пример за първото може да намерите в книгата „Ако животът не е чудо” от Ивинела Самуилова.

Там е използвана в друг контекст (отношения между мъж и жена), но контекстът (тоест какъв точно е проблемът) няма голямо значение. В момента вашето проблематично „име” е „аз съм майка на дъщеря, която има проблем с алкохола”.

Помислете за ситуация, в която дъщеря ви е била щастлива, или е правила нещо, което я е радвало, или просто всичко е било чудесно за нея и използвайте тази ситуация, за да се преименувате. Може да бъде нещо съвсем обикновено, стига да ви дава усещане за дъщеря ви в безпроблемна реалност, в която е била доволна.

Например, „аз съм майка на дъщеря, която измисля късмети за новогодишна баница и много се забавлява”. Или „аз съм майка на дъщеря, която кара кънки и сияе от радост”. Или „аз съм майка на дъщеря, която гледа комедиен филм и се залива от смях”. Надявам се, схванахте модела. Повтаряйте тази „мантра” колкото пъти ви идва да го правите, винаги щом се сетите или разтревожите за ситуацията.

Друг вариант е да преименувате самата ситуация. Така ще я натоварите с ново съдържание. Един начин да го направите е като извадите нови думи от формулировката на проблема: „Дъщеря ми има проблем с алкохола”. На пръв поглед виждам няколко: хол, кал, ряпа.... Потърсете още думи, като комбинирате буквите както ви харесва.

Накрая от всички нови думи изберете три и ги вкарайте в някакъв реален сценарий, който да изиграете. Ако например думите са хол, кал и ряпа, може просто да сложите в хола ви една кална ряпа и да давате шантави обяснения на дъщеря си защо сте го направили. Как ви звучи това, че калната ряпа променя изотропното налягане, което понижава вредните емисии във въздуха? Ползвайте го, ако ви допада. 

Целта е да разбием модела на проблема и аз вярвам, че е твърде възможно това да се случи, като намалим фокусирането върху него, за да отворим пространство за „другите възможности”, както ги наричам и на които всъщност е посветен моя подход. Тези други възможности не се вземат на сериозно, но пък за сметка на това действат.

За повече идеи може винаги да разчитате на участниците във Фейсбук групата „Животът може да е чудо”, както и да посетите някой от курсовете ми.

Поздрави, Алексей

Прочетете още от Алексей Бъчев в Edna.bg:

Страдам от паническо разстройство

Постоянно повтарям едни и същи губещи модели

Съпругът ми не иска и да чуе за ремонт вкъщи

Как да престана да чакам и да се справя със страха от живота?

Как да се справим със злата свекърва?

Искам мъжът ми да промени нагласата си към парите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти