Дълбоко трогваща и поучителна: историята за Кафка, момиченцето и пътуващата кукла

кафка и момиченце
Снимка: Getty

Франц Кафка (1883–1924) e един от най-бележитите писатели на миналия век. Най-известните му произведения „Метаморфозата“, "Процесът" и "Замъкът", както и цялото му творчество, открехват вратичка към душата на един чувствителен и деликатен човек и велик ум. Философията му се основава на екзистенциализма, подчертавайки целта на човешкото съществуване. Той вижда човешкото състояние отвъд трагичното, като просто „абсурдно“.

Под неговата писалка са родени редица вълнуващи разкази, но днес няма да засегнем тях, а една кратка история за момент от живота на самия Кафка - тази за малкото момиченце в парка и неговата изгубена кукла.

Въпреки че и до днес не се знае дали тази история се основава на реални събития, тя е вдъхновявала и ще продължава да вдъхновява хората по света. Това е така, защото тя носи неописуемо приятно усещане, улавяйки толкова много елементи от живота, които отразяват отношенията със света и един с друг...

кафка и момиченце
Снимка: Getty

Историята

Историята гласи, че когато бил на 40 години, прочутият бохемски романист и писател на кратки разкази Франц Кафка, който никога не се бил женил и нямал деца, се разхождал из парк „Щеглиц“ в Берлин, когато срещнал малко момиченце, което плачело, защото си загубило любимата кукла. Тя и Кафка потърсили куклата, но не я намерили. Кафка ѝ казал да се срещнат на следващия ден и да потърсят отново.

На следващия ден, когато отново не намерили куклата, Кафка дал на момичето писмо, "написано" от куклата, в което тя казвала: „Моля те, не плачи. Тръгвам на пътешествие по света. Ще ти пиша за моите приключения. "

10-те мъдри мисли на Кафка, които ще променят живота ви

Така започнала една история, която продължила до края на живота на Кафка.

Когато се срещали, Кафка четял на глас внимателно написаните от него писма за приключенията на любимата кукла, които момичето намирало за очарователни.

Накрая Кафка ѝ прочел писмо, в което пишело, че куклата се завръща в Берлин, а след това ѝ подарил кукла, която бил купил предварително.

"Тя не прилича много на моята кукла", казало момиченцето. Кафка написал още едно писмо, в което обяснил: „Моите пътувания, те ме промениха“.

Момичето прегърнало новата си кукла и я занесло вкъщи със себе си. Година по-късно Кафка починал.

Много години по-късно, вече порасналото момиче, намерило писмо, скрито в куклата. Малкото писмо, подписано от Кафка, гласяло: „Всичко, което обичаш, е много вероятно да бъде изгубено, но в крайна сметка любовта ще се върне преобразена.“

кафка и момиченце
Снимка: Getty

Истина ли е?

Този кратък разказ, който има няколко различни версии, има история датираща повече от половин век и за първи път е разказан от източник, много близък до самия Кафка - неговата партньорка през последната година от живота му, Дора Диамант.

Въпреки ентусиазираните усилия на няколко експерти и изследователи на Кафка обаче, конкретно доказателство - например копия на самите писма, уж написани от куклата - никога не са намерени. Някои експерти обаче пишат, че основните твърдения в историята са правдоподобни.

10-те мъдри мисли на Кафка, които ще променят живота ви

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти